*współpraca reklamowa*
Urocza okładka i opis zapowiadający wielowątkową, choć może nieco schematyczną historię. W rzeczywistości opowieść jak najbardziej okazała się wielowątkowa, ale zdecydowanie wyszła ona poza schematy, oparła się na bardzo realnych i życiowych aspektach, na trudnych tematach, na emocjach i wyborach zmieniających życie. Lektura piękna, wartościowa i po prostu potrzebna.
Trzy kobiety, trzy historie powiązane ze sobą, każda z nich niesie ze sobą ogrom tematów i trudności życiowych, jednak w każdej z nich można doszukać tej tytułowej jasnej strony życia. Lark miała określony plan na życie, który rozsypał się w drobny mak, szalę goryczy przelało przeniesienie jej z jej wymarzonej onkologii na SOR. Niespodziewanie jeden z najlepszych lekarzy proponuje jej układ, na którym oboje skorzystają. Lark podbija serca rodziny Lorenza i kogoś jeszcze. W tym samym czasie Ellie, matka Lark podejmuje radykalne kroki spowodowane problemami małżeńskimi, wyprowadza się do Joy gospodyni swojej córki. Kobiety wiele łączy, co staje się początkiem niesamowitej przyjaźni.
Bardzo lubię takie wielowątkowe opowieści, oczywiście główne skrzypce odgrywała tutaj Lark i jej codzienne i raczej nietypowe problemy. Początkowo nie mogłam wkręcić się w tę opowieść, sporo elementów wydawało mi się naciąganych, a fabuła zdawała się być mega przewidywalna. Z czasem jednak wkręcałam się coraz bardziej, dowiadywałam się więcej o bohaterkach, oprócz pierwszoplanowej Lark mamy też jej matkę i gospodynię, których główne role zostały nieco ograniczone, ale i tak mocno wpływają na fabułę, pokazują też problemy kobiet w różnym wieku, w innych sytuacjach przez co powieść jest świetną lekturą dla kilku pokoleń.
W książce poruszone zostały ciekawe motywy i tematy, jedne popularne jak fake dating, ale też takie bardziej kontrowersyjne jak zdrada emocjonalna, problemy małżeńskie, problemy z radzeniem sobie z emocjami. Do tego wile wątków poświęconych medycynie i wszystkim mniej lub bardziej z nią związanym - choroby, śmierć, wypadki, działania lekarzy, itp. Jako niegdysiejsza fanka seriali medycznych pod tym kontem jestem bardzo usatysfakcjonowana, bo autorka wplata tutaj różne ciekawe przypadki, żargon medyczny, pracę lekarzy pod presją i zwraca uwagę na to, że każda specjalizacja jest ważna.
Pod względem wątków obyczajowych było bardzo fajnie, ciekawie, fabuła wyszła poza schematy i pomimo pierwszego wrażenia, ze będzie przewidywalnie tak się nie stało, a historia nie raz zaskakiwała zwrotami akcji. Jeżeli chodzi o romans, bo z opisu można było zakładać, że ten się pojawi to muszę powiedzieć, że mam mieszane uczucia. Autorka poszła tutaj ciekawą drogą, całkowicie zerwała ze schematami, nadała temu romansowi oryginalności. Romantyczna relacja jest złożona i skomplikowana, niby coś się dzieje, niby nie powinno się dziać, niby bohaterowie chcą coś zmienić, ale akurat w przypadku tego wątku romantycznego mi osobiście zabrakło uczuć, emoji, głębi i całej otoczki, tak troszkę autorka chyba go wprowadziła na siłę, żeby po prostu był.
Lektura przyjemna, lekka ale i zajmująca. Można poznać różne bohaterki, z niektórymi problemami można się utożsamiać. Historia wzbudza ogrom emocji. Książka zarówno bawi, jak i lekko przytłacza, czasami można się zirytować, innym razem zdenerwować, czy patrzeć z politowaniem na to co się w tej opowieści dzieje, ale w rzeczywistości autorka wplata do fabuły wiele życiowych aspektów, wiele ludzkich postaw i reakcji na serwowane przez życie wydarzenia. Mi koniec końców się podobało, świetnie spędziłam przy niej czas, to lektura w której każdy znajdzie coś dla siebie, i dowie się dlaczego zawsze warto podążać jasną stroną życia.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Look on the Bright Side
olilovesbooks2
Joshua i Lauren to para idealna. Młodzi, świeżo po ślubie, szaleńczo w sobie zakochani... Wydaje się, że życie nie może być piękniejsze. I wtedy okazuje...
Wzruszająca, ciepła i iskrząca humorem historia o wyboistej drodze do prawdziwej miłości, osadzona w urokliwej scenerii amerykańskiej prowincji. Faith...