Okładka książki - Jasna strona życia

Jasna strona życia

"Miłość była... jakie to słowo? Kiedy coś podstępnie trawi i niszczy? Żrąca. Właśnie tak"

Lark, Ellis, Joy. To trzy różne kobiety. Kobiety na różnych etapach życia. Macie ochotę poznać ich historię?

Lark żyje przeszłością. Wiele lat temu jej życie się odmieniło. Obecnie jej jedynym celem jest praca na onkologii. Tylko co jeśli może jej to zostać odebrane? Jest za bardzo uczuciowa, dlatego zostaje przeniesiona na oddział ratunkowy i powiem szczerze, że się nie dziwię. To dziewczyna, która wzbudza sympatię od samego początku i którą ma ochotę się wręcz przytulić. Miła dla każdego, sympatyczna, dla każdego ma dobre słowo i każdemu jest chętna pomóc. Jednak zdecydowanie nie nadaje się do pracy na onkologii. Oddział, na którym trzeba być twardym, prawda? A ona jednak tego nie potrafi. Bo zrozumiałe jest to, że każda śmierć przynosi jej smutek, wręcz płacze, ale jeśli ktoś z rodziny zmarłego ją pociesza a nie na odwrót to chyba coś jest nie tak, prawda? W ten sposób ląduje na oddziale ratunkowym, ale pragnie wrócić na onkologię i może być na to szansa. Otóż, Lorenzo z pewnych względów potrzebuje udawanej dziewczyny i z jakiegoś powodu, tak nawet niedokładnie wiadomo dlaczego, wybiera bohaterkę. Cóż, zdecydowanie jest to dosyć specyficzny bohater i naprawdę nie dziwię się tego, że jego przydomek to doktor Szatan. Zdecydowanie słuszny. Uważa się za lepszego i to chyba byłoby święto gdyby nie podkreślał jaki to on jest bogaty. Nie polubiłam go, zwłaszcza ze względu na jego stosunek do innych ludzi. Dla niego ktoś kto pracuje jako kelner zasługuje na pogardę i nie ukrywam, że w pewien sposób trochę poczułam się rozczarowana, że nawet na ostatnich stronach książki jego zachowanie się nie zmieniło. Dlatego początkowo byłam zaskoczona, bo zarówno Lorenzo jak i Lark różnią się od siebie jak dzień i noc i z pewnością do siebie nie pasują, a tu układ. Do czego ich to zaprowadzi?

"Nie! To niemożliwe! Nie możesz się spotykać z doktorem Szatanem. To tak, jakby Królewna Śnieżka umawiała się z Voldemortem"

A Ellie i Joy? Może na ich temat jest tutaj znacznie mniej, bo zdecydowanie dominowała tutaj historia Lark to jednak nie znaczy, że ich historie były mniej ważne. Obie są wyjątkowe. Ellie to szczęśliwa mężatka, matka piątki dzieci, do tego spełnia się malując i prowadząc swoją galerię. Jednak w pewnym momencie pojawiają się chmury. Jak sobie z nimi poradzi? Joy, oj, Joy było mi bardzo żal. Okropne dzieciństwo, ciągle wykorzystywana w życiu. Kompleksy, które ciągną się za nią do dzisiaj, a który stara się ukryć w niewłaściwy sposób. Czy znajdzie swoją drogę?

Książka bardzo zaskoczyła mnie swoją treścią, bo nie spodziewałam się tego co tutaj znajdę. Po opisie spodziewałam się całkiem czegoś innego, a przede wszystkim spodziewałam się, że to będzie uroczy, miły romans. A tak nie było. Wątek romantyczny owszem był, ale nie taki jak myślałam i  bardzo mi się podobał. To historia pełna miłości, przytulności. Rodzina? W cudowny sposób została tu ukazana w przypadku obu urodzin, nie wiem nawet, którą bardziej polubiłam. A relacja pomiędzy Lark a jej siostrą była cudowna. Wszyscy to ludzie pełni miłości, ciepła i nawet jeśli są nieidealni, to zawsze można na nich liczyć (nawet tę jedną osobę). Pełno tu było momentów podczas których się śmiałam, zwłaszcza podczas sytuacji z sokołem czy niektórych sytuacji, które działy się na oddziale ratunkowym. No kto by pomyślał, że może być aż tak wesoło? Ale nie brakuje też tych smutnych momentów, takich, przy których wręcz łezka mi się w oku zakręciła i pojawiła się myśl, że to wszystko niesprawiedliwe. Jak bardzo los może się zmienić?  Lark życie nie oszczędzało i to chyba najbardziej jej przemiana bardzo mi się spodobała. To jak decyduje się iść dalej. No bo każdy ma prawo żyć dalej, prawda? Ellie? Jej historia pokazuje, że mimo chmur, trudnych sytuacji można znaleźć światełko, a  miłość jest w stanie czasami wszystko przezwyciężyć. A Joy? Każdy ma szansę znaleźć swoją drogę i znaleźć szczęście w każdym wieku. Trzeba tylko spróbować. Bo... zawsze trzeba patrzeć na jasną stronę życia, prawda?

Pokochałam tą historię, pokochałam tych bohaterów. Mam nadzieję, że wy również po nią sięgniecie i także pokochacie. Czuję jednak niewielki niedosyt ze względu na zakończenie, bo chciałabym się dowiedzieć więcej w odniesieniu do pewnych bohaterów. Bardzo polecam, miłego.

Informacje dodatkowe o Jasna strona życia:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Look on the Bright Side
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans Romans współczesny

Zobacz opinie o książce Jasna strona życia

Kup książkę Jasna strona życia

Nie ma tego złego
Kristan Higgins0
Okładka ksiązki - Nie ma tego złego

Wzruszająca, ciepła i iskrząca humorem historia o wyboistej drodze do prawdziwej miłości, osadzona w urokliwej scenerii amerykańskiej prowincji. Faith...

Zdejmij z nieba księżyc
Kristan Higgins0
Okładka ksiązki - Zdejmij z nieba księżyc

Joshua i Lauren to para idealna. Młodzi, świeżo po ślubie, szaleńczo w sobie zakochani... Wydaje się, że życie nie może być piękniejsze. I wtedy okazuje...