Było to moje pierwsze spotkanie z autorką i bardzo zachęciło mnie do poznania jej innych powieści.
Do szkoły w Broken Brench wtargnął napastnik z bronią. Nauczycielka i dzieci są przez niego przetrzymywane wbrew swojej woli.
Narrację poznaje się z perspektywy różnych osób: Pani Oliver, nauczycielki, Augie trzynastoletniej dziewczynki, która pragnie uratować brata, Holly, matki Augie i PJ-a,Willa, dziadka rodzeństwa i Meg policjantki.
Bardzo podoba mi się ten sposób narracji, bo mogę poznać różne punkty widzenia, ich myśli i charaktery. Ciekawą bohaterką jest Pani Oliver, nauczycielka z powołania, która mimo wieku nadal chce wykonywać swoją pracę.
W powieści autorka pokazała sporo relacji międzyludzkich, takich jak dawne konflikty rodzinne. Nigdy bym nie odgadła kto był napastnikiem. Jest tu poruszony dylemat do czego może się posunąć człowiek ogarnięty szaleństwem i czy to usprawiedliwia go, żeby atakował bezbronne osoby. Nie potrafiłam się oderwać od tej książki ani na chwilę. Sama miałam dreszcze, kiedy oczami wyobraźni widziałam szkolne korytarze, gdzie znajduje się szaleniec. Polecam.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2015-09-23
Deutschland191
Ellen Morre jest pracownikiem społecznym. Widziała już straszne rzeczy. Najgorsze krzywdy jakie jeden człowiek może uczynić drugiemu człowiekowi. Na co...
Szukała spokoju w odosobnionym domu na wsi. Czy na pewno była w nim sama? Wylie Lark, autorka książek true crime, wyjeżdża do odosobnionego domu na wsi...