Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?

Ocena: 4.33 (9 głosów)
opis
,,Strach przed jedzeniem niczemu nie służy - powinniśmy być w stanie cieszyć się każdym rodzajem pożywienia i zjadać odpowiednie ilości wszystkiego bez poczucia winy, ale świadomie i rozważnie" W zalewie publikacji nakazujących wykluczenie z diety określonych składników pokarmowych lub całej grupy pokarmów, teoria Leanne Cooper wydaje się bardzo pocieszająca. Pierwszym krokiem jaki autorka radzi wykonać, jest przyjrzenie się nawykom. Skąd się biorą nasze nawyki? Co je kształtuje? Czy dam radę je zmienić i - najważniejsze - jak można to zrobić skutecznie? Autorka stawia czytelnikowi podstawowe pytanie: Czy jem to, co chciałbym jeść, albo to, co powinienem jeść? Temat wart jest zgłębienia, bo zdrowe odżywianie wydaje się dziś bardzo trudne. Pomocne okazują się zamieszczone w książce ankiety, których wypełnienie nie zajmuje wiele czasu, a często okazuje się to kluczowym momentem, w którym dochodzi do podjęcia decyzji - chcę jeść inaczej, niż do tej pory. Leanne Cooper w swej książce udowadnia, że zdrowy człowiek w zasadzie może jeść wszystko: węglowodany, białka i tłuszcze, a nawet używki (kawa, czekolada, wino), ale w odpowiednich ilościach i respektując pewne połączenia grup pokarmowych. Niektóre pokarmy spożyte razem mogą ,,ogłupiać" nasz mózg zaburzając odczuwanie sytości i doznania smakowe. Przykładem takiego połączenie jest związek cukru z tłuszczem zmieszany w podobnych proporcjach. Po spożyciu takiej mieszanki w mózgu zostaje wygłuszone poczucie sytości, a jednocześnie następuje wyrzut substancji działających na mózg jak narkotyk. ,,Jedz inaczej" Leanne Cooper pomaga świadomie spojrzeć na dotychczasowe wybory żywieniowe. Jeśli jest w Tobie chęć do zmiany swoich nawyków żywieniowych a jednocześnie masz poczucie, że pomimo usilnych starań nie panujesz nad swoim apetytem - to ten poradnik podpowie Ci, jak skutecznie rozpoznać, co jest przyczyną tego stanu. Książka zawiera szereg pytań, ankiet i wskazówek usystematyzowanych w punktach, które mogą okazać się bardzo pomocne w uświadomieniu sobie, co jest rzeczywistym problemem i jak można świadomie, i (prawie) bezboleśnie się z tym rozprawić : ) Czasem są to pytania bardzo proste, np.: - Skąd wzięło się moje upodobanie do kawy i jak często ją piję (bo jeśli od kilkunastu lat wypijam około 5 filiżanek dziennie - wyeliminowanie kofeiny może nie być łatwe), - Jak często naprawdę się nią delektuję (może tak naprawdę cenię sobie tylko tę wypitą o poranku, która pozwala mi dobrze zacząć dzień?), - Czy moim celem będzie picie do 3 filiżanek kawy dziennie, a może celem końcowym stanie się zamawianie w restauracji filiżanki herbaty zamiast kawy albo soku warzywno-owocowego? Autorka nie stosuje psychologicznych tekstów motywujących, ani nie straszy konsekwencjami zdrowotnymi konkretnych wyborów żywieniowych. Odwołuje się często do zdrowego rozsądku - ujawniając przy okazji, jak bardzo nierozsądne decyzje podejmuje nasz ,,ogłupiony" przyzwyczajeniem mózg. Komu polecam książkę ,,Jedz inaczej": - osobom, które naprawdę chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, a nie wiedzą jak zacząć - tym, którzy ze względu na chorobę lub konieczność zrzucenia wagi potrzebują porządnej, skutecznej motywacji, popartej logicznym rozumowaniem i opartej na zdrowym rozsądku - konsekwentnym rodzicom, poważnie myślącym o wpojeniu swoim dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych - dzieciństwo to kluczowy okres kształtowania się przyzwyczajeń, - czytelnikom, których ciekawi psychologia żywienia (także producentom żywności, marketingowcom i sprzedawcom) - wiedza zawarta w tej książce jest ogromna i może pomóc zrozumieć mechanizmy rządzące konsumpcją określonych towarów żywnościowych. Komu nie polecam: - osobom, które szukają prostych odpowiedzi na pytania w stylu: jak przestać jeść niezdrowe jedzenie, jak schudnąć, co jeść, by utrzymać prawidłową wagę i zachować zdrowie. - poszukiwaczom szybkich sposobów i przepisów na wspaniałe dania, dzięki którym zredukują tkankę tłuszczową albo wyeliminują napady głodu. - ludziom szukającym głównie motywacji - nie jest to poradnik stricte motywujący, ale przede wszystkim materiał naukowy, zawierający logiczne wnioski i zachęcający do wykonania strategicznych kroków eliminujących wykształcone w przeszłości, złe nawyki żywieniowe. Reasumując: Pozycja ,,Jedz inaczej" Leanne Cooper to rzetelna dawka wiedzy na temat przyzwyczajeń związanych z jedzeniem i być może, dla niektórych - początek wielkich zmian.

Informacje dodatkowe o Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-01-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-240-2750-7
Liczba stron: 240
Dodał/a opinię: Laurencja Mijal

więcej
Zobacz opinie o książce Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?

Kup książkę Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Pies na medal
Barbara Gawryluk
Pies na medal
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy