Tajemnice – każdy je ma, czasem większe, czasem mniejsze. Jednak, kiedy zostaną ujawnione, mogą nas uzdrowić, ale mogą też nas zniszczyć.
Jak myślicie, czy można uciec przed niezamkniętymi sprawami?
,,Pewnej deszczowej nocy, w przytułku dla bezdomnych umiera młoda kobieta. Nie ma przy sobie niczego, oprócz zdjęcia nieznanego mężczyzny i zniszczonego dowodu osobistego.
Kiedy zakonnica Ludwika kończy czuwanie przy konającej podopiecznej, w drzwiach przytułku pojawia się dziewczyna łudząco podobna do zmarłej. Przemoknięta oraz przerażona prosi o schronienie. Pod wpływem impulsu siostra decyduje się ukryć kobietę i jeszcze przed przyjazdem pogotowia przekazuje jej dokumenty denatki''
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Pierwsza książka a jak porywająca, zupełnie inna niż te, które dotychczas czytałam. Najpierw mnie zaciekawiła okładka, później dostałam niesamowitą fabułę, pełną rozterek i ciekawych wydarzeń. Jednak tym, co sprawiło, że książka porwała mnie bez reszty, są tytułowe tajemnice, które za wszelką cenę chciałam odkryć. Gdy już je poznałam, doznałam pewnego rodzaju szoku, niedowierzanie. Jednak niemniej ważnym wątkiem w tej całej opowieści są różne oblicza miłości, taka, która nas uskrzydla, ale i taka, która łamie nam serce.
Ujmujący, bardzo szczerzy bohaterowie, których mamy tu kilku, a bez których fabuła byłaby uboga. Oczywiście główna sprawczyni zamieszania to Marianna, ale jest tu też cudowna siostra Ludwika, niezastąpiony ojciec Fryderyk czy Wiktor, ale tez osoby z przeszłości głównej bohaterki.
Beata Olejnik oddała w nasze ręce, niesamowitą historię. Jestem pewna, że nie jest to moje ostatnie spotkanie z piórem pisarki. Autorka w tej książce podjęła się bardzo trudnego zadania pośród rozterek i dylematów samotnej matki, podaje nam piękną bezinteresowna pomoc, miłość, przyjaźń.
,,Jej tajemnice'' świetnie napisana historia, która pochłania. Jednak nie jest to lekka lektura, tu emocje nie mają końca. Polecam.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-11-29
Ela-Monia
Właśnie wtedy, kiedy wydaje ci się, że panujesz nad własnym życiem, ono szykuje dla ciebie najbardziej nieprawdopodobny scenariusz Dagmara, młoda agentka...
Czy można kochać wbrew sobie? Czasem wystarczy chwila, by w życiu zmieniło się dosłownie wszystko... Właśnie tak było w przypadku Marty, która...