Okładka książki - Jesień na Węgierskiej

Jesień na Węgierskiej

,,Małżeństwo jest kalectwem, przed którym nie ma ucieczki.”

Po przeczytaniu pierwszego tomu czuję przeogromny smutek. Ten smutek przejawiał się również w każdym z bohaterów powieści.

Dwie szwagierki Agata i Marianna, zostały pozostawione same sobie. Tak naprawdę tylko na siebie mogły liczyć. To, że zostały same, to z jednej strony niczym dar od losu. Małżeństwa, w których tkwiły, były pozbawione uczuć i jakiegokolwiek ciepła. Mężowie podejmowali nie zawsze dobre decyzje. Jeden wyrzekł się szlachectwa na rzecz browaru. Drugi zaś był niezaradny życiowo. Majątek stracił, wyglądem przypominał bezdomnego, a na dodatek bez słowa opuścił żonę i udał się na wojnę, na której również radził sobie niezbyt dobrze. Tylko szczęście sprawiło, że na jego drodze w odpowiednim czasie pojawiły się odpowiednie osoby, i nie stracił życia zaraz po opuszczeniu swojego domu.

W czasach napoleońskich, gdzie to mężczyzna jest głową rodziny i to on zajmuje się wszelkimi biznesami, to dwie kobiety musiały przeciwstawić się systemowi i podjąć walkę o swój browar.

,,Jesień na Węgierskiej” to powieść o silnych i niezależnych kobietach, które swą mądrością i zaradnością wywoływały wśród otoczenia niemiłe poruszenie.

Jest to historia o niespełnionej miłości. Pomimo że serca bohaterów były w innych miejscach, życie, pozycja społeczna, otoczenie, a nawet wszechświat sprawiał, że ich uczucia zostały szczelnie zamknięte, a ich marzenia nie spełnione. Każdy z bohaterów przeżywał swoją wewnętrzną żałobę, po niespełnionej miłości.

,,Czasami żałoba pełna jest wprawdzie tęsknoty za bliskim, który odszedł, ale potrafimy z tym żyć, innym razem natomiast przewraca do góry nogami cały nasz świat.”

Książka z początku toczyła się spokojnym tempem, jednak z czasem sprawy przybrały szybkiego rozpędu. Uczuć i emocji w tej książce nie brakowało. Magdalena Niedźwiedzka zawarła w powieści wiele mądrych przemyśleń. Już dawno nie zaznaczyłam w książce aż tak dużo cytatów. Ta część bardzo mi się spodobała i już zabieram się za kolejną część.

Serdecznie zachęcam was do przeczytania.

Informacje dodatkowe o Jesień na Węgierskiej:

Kup książkę Jesień na Węgierskiej

Maria Skłodowska-Curie
Magdalena Niedźwiedzka0
Okładka ksiązki - Maria Skłodowska-Curie

Magdalena Niedźwiedzka tchnęła życie w koturnowy zwykle obraz nieprzeciętnej Polki, której zdarzało się iść za głosem serca wbrew konwenansom...

W cieniu czeremchy
Magdalena Niedźwiedzka0
Okładka ksiązki - W cieniu czeremchy

Tom piąty ,,Sagi rodu Deynarowiczów" przedstawia dzieje dwóch pokoleń - Rozalki i Franciszka oraz ich córek: uwielbianej przez wszystkich Marty oraz jej...