Okładka książki - Jeśli dziś sobota, to mamy morderstwo

Jeśli dziś sobota, to mamy morderstwo

„Jeśli dzisiaj sobota, to mamy morderstwo” Marty Matyszczak, to początek nowej serii autorki "Wakacje z mordercą". Czytałam już dwie serie  Marty Matyszczak, więc gdy zobaczyłam jej nową książkę nie mogłam się jej oprzeć. Zagadkowy tytuł i przyciągająca okładka tym bardziej zachęcały mnie do lektury.
Latarnia morska widniejąca na okładce zapowiada, że fabuła tej powieści będzie nad morzem, a znając autorkę spodziewałam się dobrej rozrywki z kryminalną zagadką. I kolejny raz nie zawiodłam się, nastrój mi się poprawił a intrygująca zagadka sprawiła, że trudno było mi odłożyć książkę.

"Po sosnowych lasach, ponad którymi wznosiła się wieża latarni morskiej Stilo, poniósł się wrzask przerażenia. Jeszcze nie wybrzmiał do końca, a zawtórował mu łopot ptasich skrzydeł. Zbudzeni mieszkańcy wydm rzucili się lotem do ucieczki."
Do pałacu w Sasinie przybywają niezwykli goście. Grupa seniorów z ekskluzywnego śląskiego osiedla ma spędzić rehabilitacyjny turnus w nadmorskim klimacie a towarzyszyć im i pomagać ma czworo młodych ludzi, którzy zostali skazani za drobne przestępstwa, a ich karą jest właśnie ta praca ze starszymi i schorowanymi osobami.
Zarówno jedni jak i drudzy nie do końca są przekonani o powodzeniu tego projektu, lecz może wszystkim wyjdzie to na dobre?
W pobliżu znajduje się latarnia morska Stilo i właśnie tuż po przyjeździe grupy naszych bohaterów, latarniczka pod tą latarnią potyka się o zwłoki kobiety. Prawdopodobnie spadła z tarasu lub... została z niego wypchnięta. Początkowo latarniczka myślała, że to turystka, lecz po chwili rozpoznała miejscową przewodniczkę...

"Czasy swojego monopolu na bycie stałym punktem nawigacyjnym Stilo miała już dawno za sobą. Tak ona, jak i czternaście jej koleżanek na polskim wybrzeżu nie odeszły jeszcze całkowicie do lamusa, jednak w obliczu rozwoju technologii coraz bardziej przypominały muzealne relikty."
Komisarz Gertruda Florek marzy o zbliżającym się momencie, gdy wreszcie przejdzie na emeryturę. Ma nadzieję, że nic takiego się nie wydarzy, przez co by musiała pracować dłużej.
Planuje spędzać czas w domu z mężem i kotem... Po pewnym incydencie Gertruda zmuszona została przez policyjnego psychologa do pisania w celu terapii dzienniczka, może wtedy przestanie tak przeklinać. Sama zresztą chce walczyć z tym przeklinaniem, lecz nie dla siebie, ale dla męża, bo on tego bardzo nie lubi...
Gdy okazuje się, że przewodniczkę ktoś zepchnął z latarni Stilo, więc Gertruda Florek musi prowadzić dochodzenie.

"Ale oczywiście nic z moich planów przetrwania w spokoju nie wyszło. Biednemu zawsze morska bryza w oczy."
"Ta sprawa to będzie zupełnie inny kaliber niż kradzieże portfeli z toreb plażowych, pijackie bójki czy nawet utonięcia, których w okolicy kilka w sezonie się zazwyczaj przytrafiało. Jeśli się więc przeciągnie, stary z pewnością będzie mi mendził, żebym została do jej zakończenia, bo braki w kadrach, a ja taka doświadczona i inne tego rodzaju dzindziboły."
Mieszkańcy Sasina obawiają się planowanej budowie nieopodal elektrowni atomowej, organizują różne protesty, w które chcą zaangażować również turystów.
Z każdym dniem czwórka skazanych coraz bardziej zbliża się do kilku starszych podopiecznych. Okazuje się nawet, że niektórych łączy nawet więź innego rodzaju... Wspólnie chcą też poprowadzić prywatne dochodzenie w sprawie śmierci przewodniczki.
Jak upłynie turnus rehabilitacyjny seniorom ze Śląska? Czy uda się im wytypować zabójcę? Co ciekawego się jeszcze wydarzy w trakcie ich pobytu?

Lubię klimat, który stwarza autorka, małe miejscowości, w których toczy się fabuła oraz to, że w każdej jej książce jest albo kot albo pies lub kot z psem jednocześnie...
Jeśli lubicie książki, w których komedia łączy się kryminałem, to bardzo zachęcam do tej książki. To swego rodzaju odskocznia od problemów dnia codziennego.

Informacje dodatkowe o Jeśli dziś sobota, to mamy morderstwo:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2026-05-20
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Jeśli dziś sobota, to mamy morderstwo

Kup książkę Jeśli dziś sobota, to mamy morderstwo

Cieszyn prowadzi śledztwo
Marta Matyszczak0
Okładka ksiązki - Cieszyn prowadzi śledztwo

Na moście Przyjaźni łączącym Cieszyn z Czeskim Cieszynem zostaje znalezione ciało mężczyzny. Ponieważ trup, Gustaw Habsburg – za życia potomek arystokratycznej...

Trup w sanatorium
Marta Matyszczak0
Okładka ksiązki - Trup w sanatorium

W świnoujskim sanatorium zostaje popełnione morderstwo. Traf chce, że w uzdrowisku zjawia się Szymon Solański, prywatny detektyw. Wraz z dziennikarką Różą...