Jak wytłumaczyć serię dziwnych, nimal abstrakcyjnych zdarzeń, zaginięć, tajemniczych zabójstw i przypadków niemożliwej do zdiagnozowania choroby?Czy mają z nimi coś wspólnego członkowie potężnego bractwa Aurelitów, znanego dotąd jedynie z prastarych mitów?
Czy policji uda się odnaleźć klucz do rozwiązania tej zagadki?
I w końcu, kim jest tajemniczy duchowny, którego śladem rusza dwójka śledczych?
Pierwszy tom w serii "Kapłan" Krzysztofa Kotowskiego to zagadkowy thriller hipotetyczny, w którym odnajdziemy elementy kilku różnych gatunków - thrillera, horroru, a nawet fantastyki.
Choć akcja powieści rozgrywa się w rzeczywistości na początku XXI wieku, bohaterowie uczestniczą w iście nadprzyrodzonych wydarzeniach, a wydarzenia z przeszłości mają dla fabuły bardzo istotne znaczenie.
Tu nic nie jest ani proste, ani oczywiste, a każde pytanie, zamiast przybliżać do rozwiązania, rodzi kolejne wątpliwości.
Kim jest człowiek o niezwykłych zdolnościach - ksiądz Krzysztof Lorent - przez wtajemniczonych zwany „Kapłanem”, którego (jak mówią legendy) obawiają się sami Aurelici i który, jako jedyny, może pokrzyżować ich plany.
Głównego bohatera poznajemy w momencie, w którym, jako pacjent szpitala psychiatrycznego, stanowi dla lekarzy nie lada wyzwanie. Specjaliści wydają się być kompletnie zaskoczeni niespecyficznymi objawami i nie potrafią postawić żadnej konkretnej diagnozy.
Jak się okazuje, ksiądz posiadł zdolność władania wieloma pradawnymi językami oraz, w niewytłumaczalny sposób, nabył umiejętności wielu poprzednich pokoleń.
Czy, jak utrzymują psychiatrzy, "choroba" Lorenta okaże się być potężnym darem, a może wręcz przeciwnie, stanie się jego najgorszym przekleństwem?
Powieść podzielona jest na dwie części, z czego pierwsza zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Wartka akcja, interesujące wydarzenia, które przeplatały elementy historyczne i nowo pojawiające się postaci, stworzyły bardzo wciągającą historię.
Niestety w drugiej części było już gorzej. Tempo nieco siadło a wciąż pojawiające się teorie spiskowe w pewnym momencie stały się po prostu męczące i zupełnie oderwały mnie od głównego motywu powieści.
Pomimo kilku mankamentów uważam, że eksperyment, którego dokonał Kotowski był naprawdę interesujący, a dodając do niego wyjątkowo lekki i przyjemny w odbiorze styl pisania, stworzył świat, który znajdzie wśród czytelników wielu zwolenników.
Ja zdecydowanie polecam choćby spróbować, a nóż okaże się, że odkryjecie gatunek, który pochłonie was bez reszty.
Wydawnictwo: brak danych
Data wydania: b.d
mspodgorska
Wzmożona aktywność byłych agentów KGB na terenie Polski stawia na nogi polskie służby specjalne. Adam Kniewicz, dziennikarz telewizyjny, odkrywa, że w...
,,Trzech Gości w Łódce plus Wampir" - to sensacyjny thriller Krzysztofa Kotowskiego - książka, która pojawia się po kilkuletniej nieobecności bestsellerowego...