Okładka książki - Kapsuła

Kapsuła

Szkoła w Legionowie świętuje Jubileusz 40-lecia powstania. Jedną z trakcji jest otwarcie kapsuły czasu, która została zakopana przez byłych uczniów i pedagogów na terenie szkoły.

Uczniowie, rodzice, nauczyciele, dyrekcja oraz goście specjalni. Sala wypełniona w całości. Wszyscy czekający na gwóźdź programu, którym ma być pokaz slajdów, które między innymi znajdowały się w kapsule.

Wydarzenie, które ma być wielkim świętem szkoły okazuje się totalną kompromitacją. Na rzutniku zostaje wyświetlone zdjęcie, które zamiast pokazać zebranym piękne początki szkoły, wprowadza ich w szok i zażenowanie.

Szybko okazuje się, że wpadka na apelu to dopiero początek problemów. Niedługo po tych wydarzeniach w budynku szkoły dochodzi do pożaru, w którym ginie psycholog szkolny. Z jego gabinetu dodatkowo giną dokumenty podopiecznych.

Znika również jedna z uczennic, dosłownie zapada się pod ziemię.

Justyna Wysocka – bibliotekarka, której zmarły tragicznie psycholog był bardzo bliski rozpoczyna prywatne śledztwo. Odkrywając kolejne fakty przekonuje się, że miejsce w którym pracuje skrywa wiele sekretów, a wydarzenia które aktualnie mają miejsce uświadamiają ją, że komuś zależy na tym aby nie ujrzały światła dziennego.

Spokojna do tej pory szkoła, stała się miejscem tragicznych wydarzeń, a zapoczątkowała je uroczystość związana z wykopaniem tytułowej kapsuły, która niczym Puszka Pandory rozpętała wokół istny „armagedon”.

W „Kapsule” najdziecie świetnie rozpisaną zagadkę kryminalną, która będzie oparta na tajemnicy skrywanej w małej metalowej kapsule od lat spoczywającej pod ziemią.

Bibliotekarka z zacięciem detektywistycznym, były policjant, który aktualnie pełni obowiązki dozorcy szkolnego oraz grupka niedostosowanych społecznie młodych uczniów, którzy szukają odpowiedzi na pytania związane z wydarzeniami, których są świadkami.

Wszystko to osadzone w hermetycznym środowisku szkolnym, który cechuje się skrywanymi tajemnicami i nieufnością.

Polecam gorąco

Kup książkę Kapsuła

Szanta
Wojciech Wójcik0
Okładka ksiązki - Szanta

Dwa ciała. Jedna legenda. I morderca, który nie cofnie się przed niczym Na Mazurach dochodzi do podwójnej tragedii. Najpierw w posiadłości nad jeziorem...

Piąty akt
Wojciech Wójcik0
Okładka ksiązki - Piąty akt

Dawne tajemnice rzucają długie cienie... Grupa studentów Akademii Teatralnej przygotowuje przedstawienie dyplomowe. Motywem przewodnim jest życiorys...

Opad
Opad