Okładka książki - Każdy z nas gra w inną grę. 9 typów osobowości i ukryte schematy, które nami rządzą

Jak wiadomo nie wszystkie związki, nawet te małżeńskie, gdzie ślubowana była miłość aż do śmierci, potrafią przetrwać, przyczyn tego jest dość dużo, a jedną z nich jest różnica charakterów, która wychodzi dopiero z czasem, kiedy dwoje osób zaczyna wspólne, codzienne życie.
Każdy z nas gra w inną grę to poradnik, który pokazuje, dlaczego ludzie się z sobą kłócą i nie chodzi tutaj tylko o pary, ale też na przykład o sąsiadów, współpracowników czy też osoby z rodziny. Całość opisuje dziewięć typów osobowości, a są nimi:
- Perfekcjonista/Perfekcjonistka,
- Marzyciel/Marzycielka,
- Obserwator/Obserwatorka,
- Mediator/Mediatorka,
- Wojownik/Wojowniczka.
Każdy rozdział książki poświęcony jest jednemu typowi osobowości, a każdy z nich podzielony jest na trzy integralne części. Pierwsza to krótki, ale esencjonalny portret typu osobowości na poziomie dojrzałości, druga poświęcona jest niedojrzałej wersji danego typu osobowości, a trzecia ma charakter praktyczny.
Patrząc na ten poradnik uważam, że naprawdę pokazuje on dlaczego wybuchają konflikty, kiedy jedna z osób uwielbia coś robić od razu, żeby mieć to z głowy, a druga woli odkładać to na potem, to niestety często doprowadza to do kłótni. Każdy typ jest tutaj świetnie opisany i dzięki temu wyjaśnieniu, dlaczego ktoś z danym charakterem ma takie, a nie inne zachowania sprawia, że lepiej jesteśmy w stanie zrozumieć tę osobę. Zdecydowanie pozwoli to lepiej funkcjonować osobom, które muszą żyć wspólnie, a mają dwa skrajnie różne charaktery.
Ja poznając tę książke szukałam tam siebie, odnalazłam swoje zachowania w kilku rodzajach charakterów i raczej nie jestem w stanie jednoznacznie ocenić jakim typem osobowości jestem, ale jedno wiem na pewno, nie tym samym co mój mąż.

Informacje dodatkowe o Każdy z nas gra w inną grę. 9 typów osobowości i ukryte schematy, które nami rządzą:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2026-04-07
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Zobacz opinie o książce Każdy z nas gra w inną grę. 9 typów osobowości i ukryte schematy, które nami rządzą

Kup książkę Każdy z nas gra w inną grę. 9 typów osobowości i ukryte schematy, które nami rządzą