Okładka książki - Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

*współpraca reklamowa*

Kolejne spotkanie z Kicią Kocią. Nie wiem czy jest ktoś kto nie zna tej koteczki, u mnie w domu zaś zaczyna robić się coraz bardziej popularna, głównie za sprawą książeczek, ale i animacja ostatnio wchodzi do łask.

Tym razem wraz z Kicią Kocią i jej przyjaciółmi spotykamy się w przedszkolu, gdzie można robić niemal wszytko, a ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Przyjaciele postanowili pobawić się samochodzikami, zbudowali tor i bawili się w wyścigi. W trakcie zabawy jednak radiowóz przestaje działać, a przyjaciele zastanawiają się czy to ich wina i czy powinni o tym powiedzieć.

Kolejna bardzo fajna przygoda małej koteczki, która w bajkowy i przystępny sposób zwraca uwagę na ważne kwestie. Coś się zepsuło a dzieci stają przed dylematem, powiedzieć prawdę, czy ją przemilczeć, ukryć zepsutą zabawkę i o niej zapomnieć, czy może poprosić panią o interwencję. Sytuacja bardzo życiowa, w której wcześniej czy później znajdzie się każde dziecko, nawet nie jednokrotnie. W książeczce dzieci dają przykład jak się zachować, bo czasami coś się psuje samo od siebie.

Historia pokazuje odwagę, uczy dzieci prawdomówności, zwraca uwagę na na to jak ważna jest prawda. Do tego pokazuje jak można sobie radzić z problemami i jak uniknąć poczucia winy. Co też ważne historia pokazuje, że przy zabawie mogą przydarzyć się wypadki, coś może się zepsuć i to nie jest koniec świata. Wartość edukacyjna jest tutaj bardzo duża, a poruszone tematy są ważne.

Książeczka niedługa, bo to zaledwie 24 strony, na których zdecydowanie dominują kolorowe i adekwatne do sytuacji ilustracje. Tekstu troszkę jest, ale wydaje mi się, że tak w punkt, nie za dużo nie za mało, tak że dziecko poczuje, że czyta, ale też się nie zniechęci. Czcionka jest przyjemna dla oka, więc nawet pierwszoklasista powinien sobie z nim poradzić. Moje dzieci wysłuchały historii z uwagą, zadawały pytania i porównywały wydarzenia z książeczki do tych w realnym życiu.

Kolejna przygoda Kicia Koci była lekką i przyjemną opowieścią, która niesie ze sobą wiele wartości. Tutaj głównie skupiamy się na mówieniu prawdy, co moim zdaniem jest bardzo ważne. Lektura spełnia moim zdaniem najważniejszy warunek książeczki dla dzieci, czyli bawi i uczy. Ze swojej strony polecam i zachęcam do poznania kolejnych przygód popularnej koteczki.

Informacje dodatkowe o Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-06-03
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Książeczki obrazkowe dla dzieci Książeczki obrazkowe - znane postacie Fabularne książki obrazkowe Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kup książkę Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kicia Kocia. Przedszkole Kici Koci
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia Kocia. Przedszkole Kici Koci

KICIA KOCIA I ADELKA ZAPRASZAJĄ DO WSPÓLNEJ ZABAWY! Przeczytaj historyjkę, przemień książkę w prawdziwe przedszkole, ustaw mebelki i baw się tekturowymi...

Kicia i Nunuś. Na nocniku
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia i Nunuś. Na nocniku

Nunuś, młodszy brat Kici Koci, uczy się korzystać z nocnika. Na początku nie jest to łatwe, ale Kicia Kocia wpada na znakomity pomysł… Książeczki...