Okładka książki - Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

„Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?” autorstwa Anity Głowińskiej to kolejna prosta, a jednocześnie bardzo wartościowa opowieść z popularnej serii o ciekawskiej kotce Kicia Kocia. Tym razem akcja rozgrywa się w przedszkolu, gdzie Kicia Kocia wraz z przyjaciółmi bawi się samochodzikami, buduje tor przeszkód z wzniesieniem i zjazdem, a następnie organizuje emocjonujące wyścigi. Zabawa nabiera tempa, aż nagle jeden z pojazdów – nakręcany radiowóz – przestaje działać, co wywołuje pytania, emocje i małe przedszkolne „śledztwo”.

Książka skierowana jest przede wszystkim do najmłodszych dzieci w wieku przedszkolnym, szczególnie tych, które lubią codzienne historie z życia rówieśników i chętnie słuchają opowieści o zabawie w grupie. Najbardziej przypadnie do gustu małym fanom Kicia Kocia, ale też wszystkim dzieciom, które dopiero uczą się współpracy, rozwiązywania problemów i radzenia sobie z emocjami w relacjach z innymi.

Bohaterowie są bliscy dziecięcej codzienności – Kicia Kocia i jej przedszkolni przyjaciele bawią się, dyskutują i wspólnie próbują rozwiązać problem zepsutego samochodzika. Dzięki temu mali czytelnicy mogą łatwo się z nimi utożsamić, bo sytuacje przedstawione w książce są bardzo naturalne i znane z własnych doświadczeń.

Najważniejszym przesłaniem książki jest nauka odpowiedzialności i wspólnego szukania rozwiązań zamiast szukania winnych. Motywy, które się tu pojawiają, to współpraca, przyjaźń, zabawa w grupie, ale też pierwsze próby zrozumienia, skąd biorą się problemy i jak można je naprawić. Historia w prosty sposób pokazuje, że nie zawsze coś „psuje się z czyjejś winy” i że warto działać razem, zamiast się obwiniać.

Z tej książki dzieci mogą dowiedzieć się, jak ważna jest współpraca i rozmowa w grupie, a także że sprzęty potrafią się psuć z różnych powodów, niekoniecznie przez nieostrożność. Lektura uczy logicznego myślenia, empatii oraz spokojnego podejścia do sytuacji problemowych. To także świetny punkt wyjścia do rozmów o odpowiedzialności i emocjach w przedszkolu.

Całość to lekka, przyjazna i bardzo bliska dziecięcej codzienności historia, która w prosty sposób uczy ważnych rzeczy bez moralizowania. To idealna propozycja dla małych fanów Kici Koci i wszystkich dzieci, które lubią opowieści o zabawie, przyjaźni i wspólnym rozwiązywaniu małych problemów.

Informacje dodatkowe o Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-06-03
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Książeczki obrazkowe dla dzieci Książeczki obrazkowe - znane postacie Fabularne książki obrazkowe Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kup książkę Kicia Kocia. Kto zepsuł samochód?

Kicia Kocia i Nunuś. W kąpieli
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia Kocia i Nunuś. W kąpieli

Doskonale znana przedszkolakom Kicia Kocia pomaga Nunusiowi wziąć kąpiel. Nalewa braciszkowi wody do wanny, robi pianę, podaje ulubiona kaczuszkę... Kąpiel...

Kicia Kocia i Nunuś. Gdzie jest moja walizka?
Anita Głowińska0
Okładka ksiązki - Kicia Kocia i Nunuś. Gdzie jest moja walizka?

Kicia Kocia i Nunuś wybierają się na wakacje. Pierwszy raz będą lecieć prawdziwym samolotem! Nunuś bardzo się cieszy. Tylko gdzie się podziała walizka...