Okładka książki - Kiciusie, koty, sierściuchy

Kochacie koty? A może jesteście ciekawi tych małych mruczących i magicznych zwierzaków?

Jeśli tak, to mam dla was genialną antologię, która pokaże wam, jak różni autorzy wyobrażają sobie koty. „Koty, kiciusie, sierściuchy” to antologia, która samym tytułem obiecała mi ciekawą podróż, przez fascynujący świat pełen ciekawskich, mruczących i niejednokrotnie wrednych czworonożnych władców kociego świata. Ten zbiór opowiadań jest jak kot, nieprzewidywalny, pełen ścieżek, które trzeba przemierzyć oraz niekiedy bardzo emocjonujący. Ta antologia skradnie wam serce, jak pewnie niejeden kot skradł serce człowieka.

Kocham antologie za różnorodność. Ostatnio mam mało czasu na czytanie, ale jak już po coś sięgam, oczekuje, że mnie porwie bez reszty  i nie będę się nudziła podczas lektury. Dlatego idealną odskocznią od fantastyki przeplatanej dark romansami, lub romansami hokejowymi, z przyjemnością sięgnęłam po jedenaście opowiadań, które się od siebie różnią, dając mi różne spojrzenie na te zwierzaki. Jest tu historia mężczyzny o nazwisku kot, bądź piękna historia o kocie, który jest narratorem i pokazuje na świat swoimi oczami. Znajdziemy tu też takie, które przyprawiają o dreszczyk strachu, czy wywołują naprawdę duży wachlarz emocji. Myślę, że dla każdego coś się znajdzie.

Zdecydowanie to Katarzyna Berenika Miszczuk wychodzi na prowadzenie, jeśli chodzi o jakość i pomysł na opowiadanie i nie przeszkadza mi, że jej opowiadanie jest obszerniejsze. Jednak znajdziemy tu perełki, które się wybijają na tle innych opowiadań. Znajdują się tu takie opowiadania również, gdzie kot, który powinien być centrum całego tekstu, jest spychany na dalszy plan, a niekiedy jest tylko rekwizytem, który mógłby nie istnieć. Te opowiadania oceniam naprawdę słabo. Ostatecznie decyduję, że antologia była przyjemna w odbiorze i mimo małych potknięć, chce wam ją polecić, może odnajdziecie w nich nowych autorów, których styl pisania wam się spodoba. Dziękuję bardzo wydawnictwu Mięta, za możliwość poznania tych historii.

Informacje dodatkowe o Kiciusie, koty, sierściuchy:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-02-19
Dodał/a opinię: NataliaDrazek88

Zobacz opinie o książce Kiciusie, koty, sierściuchy

Kup książkę Kiciusie, koty, sierściuchy