Okładka książki - Kiedy cię odnalazłam

Kiedy cię odnalazłam

Agnieszka Zakrzewska po raz kolejny udowadnia, że potrafi snuć opowieści, które trafiają prosto w serce. „Kiedy cię odnalazłam” to niezwykle poruszająca historia o miłości, która nie zna granic czasu ani przestrzeni, o wybaczaniu – sobie i innym – oraz o wyborach, które potrafią odmienić całe życie.

Główną bohaterką jest Claire Hellemans, malarka z Amsterdamu, kobieta wrażliwa, ale naznaczona chłodem i emocjonalnym dystansem matki. W jej życiu jedynym źródłem ciepła i bezwarunkowej miłości pozostaje babcia Omi – mądra, pogodna kobieta mieszkająca nad morzem. To właśnie w jej domu, na starym strychu, Claire natrafia na tajemniczą fotografię, która otwiera przed nią drzwi do przeszłości skrywającej bolesne sekrety.

Zakrzewska w mistrzowski sposób prowadzi czytelnika przez labirynt emocji – od niepokoju i zaskoczenia po wzruszenie i nadzieję. Autorka umiejętnie łączy malownicze opisy Podlasia z melancholijnym klimatem Amsterdamu, tworząc powieść o podróży nie tylko przez Europę, ale przede wszystkim w głąb samej siebie.

Wątek rodzinnej tajemnicy staje się tu pretekstem do refleksji nad tym, jak przeszłość kształtuje naszą teraźniejszość, a milczenie potrafi być równie bolesne jak słowa.

To lektura dla wszystkich, którzy cenią literaturę z duszą – o relacjach, tajemnicach rodzinnych i o tym, że czasem trzeba zgubić siebie, by móc się naprawdę odnaleźć.

Informacje dodatkowe o Kiedy cię odnalazłam:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-10
Dodał/a opinię: monikaswiatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kiedy cię odnalazłam

Kup książkę Kiedy cię odnalazłam

Nigdy o tobie nie zapomnę
Agnieszka Zakrzewska0
Okładka ksiązki - Nigdy o tobie nie zapomnę

Poruszająca opowieść osnuta na prawdziwej historii o losach Holenderki Annemarie Engelen.1932 rok. Amsterdam ogarnięty kryzysem i bezrobociem. Na ulicy...

Rok na końcu świata
Agnieszka Zakrzewska0
Okładka ksiązki - Rok na końcu świata

Nina po rozstaniu z wielką miłością szuka swojego miejsca na ziemi. Pracuje w małej księgarni, która stoi na progu bankructwa, więc gorączkowo zastanawia...