📖 Książka, która wciąga jak dobry odcinek podcastu kryminalnego
Pierwsze wrażenie?
Mroczne, niepokojące i… cholernie wciągające 😳 Sięgając po Kill Show, spodziewałam się kryminału, a dostałam coś, co łamie konwencję gatunku. Ta książka to jak spotkanie Dziewczyny z sąsiedztwa z kinem found footage – tylko w formie papierowej. Od pierwszych stron czułam ciarki, bo klimat jest gęsty niczym dym nad pogorzeliskiem 💨🔥
😲 Ta książka od pierwszych stron ma bardzo specyficzny klimat — trochę jak oglądanie serialu dokumentalnego o głośnej sprawie kryminalnej. Czytając, miałam wrażenie, że przeglądam materiały z prawdziwego śledztwa, artykuły, wypowiedzi i fragmenty reportaży. I właśnie to sprawia, że historia wciąga niemal od razu.
Fabuła kręci się wokół dawnej, nierozwiązanej sprawy zaginięcia nastolatki, która po latach znów wraca na języki ludzi za sprawą popularnego programu typu true crime. Autor bardzo sprytnie pokazuje, jak media potrafią wpływać na narrację i jak cienka jest granica między szukaniem prawdy a robieniem z tragedii widowiska. Bez spoilerów mogę powiedzieć jedno — ta historia zostawia z wieloma pytaniami.
Tempo akcji jest dość dynamiczne, choć książka nie opiera się wyłącznie na sensacyjnych zwrotach. Dużą rolę odgrywa sposób prowadzenia narracji — styl przypomina reportaż lub zapis medialnego śledztwa, co nadaje historii autentyczności. To coś trochę innego niż klasyczny thriller i właśnie ta forma bardzo mnie zaintrygowała.
Myślę, że ta książka szczególnie spodoba się osobom, które lubią true crime, podcasty kryminalne i historie inspirowane prawdziwymi sprawami. Jeśli lubicie analizować szczegóły, tropy i zastanawiać się, co naprawdę wydarzyło się w przeszłości — zdecydowanie warto po nią sięgnąć.
Dla kogo będzie to MUST-READ?
✅ Jeśli jesteś fanką podcastów typu Kryminatorium czy Zbrodnie niedoskonałe.
✅ Jeśli zachwyciło Cię Dziewczyna z sąsiedztwa Jacka Ketchuma (ale potrzebujesz mniej drastycznej formy).
Moja ocena?
To było mocne, niepokojące i niesamowicie oryginalne doświadczenie 👏
Moja ocena: 9/10🌟
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2024-11-13
Tytuł oryginału: Kill Show
brunetkabooksrec
Kiedy się rozłączyłem, natychmiast poczułem taki okropny ucisk na żołądku. Trzęsącymi się dłońmi odłożyłem telefon. Nie wiedziałem, co będzie dalej, ale czułem, że nasze życie właśnie legło w gruzach.
Minęło już dziesięć lat od tego rześkiego kwietniowego poranka, kiedy we Frederick w stanie Maryland zniknęła bez śladu szesnastoletnia Sara Parcell. Konsekwencje tego zdarzenia znalazły się w centrum uwagi amerykańskiej opinii publicznej, szokując ją i dzieląc.