„Kobieta w czerni” to już trzeci tom kryminalnej serii o detektyw Jessice Daniel i moje pierwsze spotkanie z twórczością autora. Nie czytałam dwóch pierwszych tomów i trochę obawiałam się, że nie odnajdę się w najnowszej części. Jednak nie było żadnych problemów. Spokojnie możecie sięgać po tę książkę, nawet jeśli nie znacie poprzednich tomów.
Akcja powieści toczy się w centrum Manchesteru. Detektyw Jessica Daniel bada sprawę tajemniczej kobiety w czarnym płaszczu, która zostawia w różnych miejscach odcięte dłonie z brakującymi palcami. Kim jest ta kobieta? Co chce uzyskać działając w taki sposób? Kim są jej ofiary, co je łączy i najważniejsze, czy na pewno są martwe?
Na te pytania odpowiada w swojej książce Kerry Wilkinson, zapraszając czytelnika po raz trzeci do świata detektyw Jessici Daniel. Autor umiejętnie wraca do ważnych faktów z przeszłości bohaterów, nie zaniedbując jednocześnie bieżącej fabuły. Sprawa, którą tym razem musi rozwiązać Jessica jest bardzo tajemnicza i co najmniej dziwna. Dzięki temu książka obfituje w zaskakujące zwroty akcji i sytuacje sprawiające, że szczęka ze zdziwienia ląduje na podłodze. Akcja, chociaż rozkręca się powoli, później znacznie przyspiesza. A zakończenie, moim zdaniem, to majstersztyk. Długo siedziałam z rozdziawioną ze zdziwienia buzią i nie mogłam uwierzyć w to, co właśnie przeczytałam. Nie udało mi się rozszyfrować zagadki, ale nie jest powiedziane, że komuś czytającemu wiele kryminałów ta sztuczka się nie uda. Podobno można uzyskać odpowiedzi przed czasem. Ja tego nie potwierdzam, bo chociaż bardzo się starałam, nie przewidziałam zakończenia i bardzo mnie ono zaskoczyło.
Podobali mi się bohaterowie, może nie tyle nawet ich charaktery, co humor między nimi. Dokładnie taki jak lubię. Podobało mi się też to, że w głównej roli autor umieścił kobietę i to nie byle jaką. Taką z przeszłością, twardą i miękką jednocześnie, będącą totalną zagadką. Losy takich bohaterów aż chce się śledzić. Sama intryga kryminalna może nie jest jakoś specjalnie odkrywcza, ale intryguje i zaciekawia do tego stopnia, że książkę pochłania się w mig. Pozycja ta jest wciągająca, lekko napisana. Nie jest przeładowana wątkami, które mogłyby się czytelnikowi dłużyć, chociaż były momenty, w których chciałam trochę panią detektyw pogonić. Co najważniejsze, wszystkie poruszone w książce wątki zostają domknięte i pod koniec pięknie się ze sobą łączą dając spójną, interesującą całość.
Uważam moje pierwsze spotkanie z twórczością autora za naprawdę udane i z pewnością sięgnę po inne jego książki. A „Kobietę w czerni” gorąco Wam polecam ❤
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2020-08-26
Tytuł oryginału: The Woman in Black
maitiri_books
Ci, którzy bawią się ogniem, mogą się sparzyć... Siedem lat temu Martin Chadwick podpalił pub w Manchesterze, nie wiedząc, że śpi tam nastolatek....
W mglisty poranek w Manchesterze dochodzi do wypadku samochodowego. Sierżant Jessica Daniel jako pierwsza przyjeżdża na miejsce. Okazuje się, że kierowca...