Okładka książki - Kobieta z fajką

Kobieta z fajką

[ książkę do recenzji otrzymałam od wydawnictwa w ramach współpracy recenzenckiej ]

Jasmina i Maksymilian poznają się, będąc już w kwiecie wieku. Ona - kobieta po przejściach, z chorobą psychiczną, skrywająca mroczne sekrety. On - popularny aktor, stroniący od bliskich relacji z drugim człowiekiem. Co może się wydarzyć, gdy ta dwójka postanowi wziąć ślub? Ano powstaje mieszanka wybuchowa.

Bohaterowie darzą się dziwnym uczuciem. Może nie chcieli być samotni na stare lata, a może naprawdę się kochają. Jedno jest pewne - są pełni przeciwności, chociaż oboje są wybuchowi, mają dziwne poczucie humoru. Mimo to wiedzą, czego od siebie chcą - chociaż tylko do czasu.

Początek książki był trudny. Ciężko mi się to czytało i bałam się, że porzucę tę książkę. Jednak z każdą kolejną stroną zaczęłam się wkręcać, podobał mi się temperament Jasminy oraz bardziej spokojne podejście Maksymiliana. Byłam ciekawa, jak potoczą się ich losy i nie ukrywam, że nie takiego zakończenia się spodziewałam.

To historia o przemijaniu. Jednocześnie każda z postaci pokazuje nam, że na nic w życiu nie jest za późno. Jasmina nieraz zaskakuje swoimi pomysłami i dążeniem do realizacji swoich najdziwniejszych pomysłów.

Podobał mi się styl autorki. Mimo tego trudnego początku, książkę czytało mi się bardzo dobrze. Narracja jest trzecioosobowa, jednak opisywane są uczucia i myśli obojga bohaterów na zmianę. Bardzo podobały mi się dialogi między nimi. Może dlatego, że byli wobec siebie bardzo bezpośredni.

Książkę polecam osobom, które lubią dojrzałych bohaterów z ciętym językiem. Są tu poruszane tematy traum z przeszłości, które wpłynęły na życie dwójki ludzi, którzy starają się z nimi uporać.

Zakończenie jest bardzo niespodziewane. Można powiedzieć, że następuje plot twist, którego nikt się nie spodziewa. A może tylko ja się nie spodziewałam?

Informacje dodatkowe o Kobieta z fajką:

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-12-08
Kategoria: Inne
Dodał/a opinię: Karolina Kowalska

Zobacz opinie o książce Kobieta z fajką

Kup książkę Kobieta z fajką

Kroniki Skolopendry
Barbara Fitowska0
Okładka ksiązki - Kroniki Skolopendry

Gdy świat staje na głowie, tylko humor może nas ocalić! Zarazy, wojna, katastrofy klimatyczne, polityczne konflikty, nienawiść – temu zepsutemu...

Opad
Opad