Okładka książki - Kolej na szczęście

Kolej na szczęście

Jeśli czujecie czasem, że Wasze plany się sypią, że życie spycha Was na boczny tor, to może okazać się, że to najlepsze, co Was mogło spotkać. Przekonuje się o tym Zuzia i Walerka, dla których wyjazd do galicyjskich Podwołków miał być chwilową odmianą, a stał się początkiem nowego życia.

„Kolej na szczęście” Natalii Przeździk to trzeci i finałowy tom ciepłych i klimatycznych „Historii galicyjskich”, który dostarcza kolejnej porcji emocji. W życiu naszych bohaterek sporo się zmienia, zapadają poważne, wiążące decyzje, pojawiają się nowe wyzwania i marzenia, których spełnienie okazuje się być na wyciągnięcie ręki. W niewielkim miasteczku możemy też odczuć powiew dalekiego świata i włoskiej elegancji, ale i lokalnych opowieści - tych bieżących i z trudnej wojennej przeszłości.

Bardzo wciągnęła mnie ta historia pełna ciepła, humoru i codzienności, która pokazuje, że szczęście może być wręcz na wyciągnięcie ręki. Pokochałam ją za naturalność bohaterów, z których każdy ma swoje troski, marzenia i słabości, a czytając, tak łatwo było mi się z nimi utożsamić. To historia o miłości, przyjaźni, rodzinie, ale też o tym, że życie lubi zaskakiwać, z atmosferą małego miasteczka w tle, którą Autorka oddała wręcz idealnie. Tu wszyscy się znają, wieści szybko się rozchodzą i czasem łatwiej komuś zaszkodzić niż pomóc.

I choć miejscowość, którą tak barwnie opisuje Autorka, jest wytworem jej wyobraźni, to czułam się, jakbym była jej mieszkanką, wspólnie z Zuzią pokonując rowerem drogę z Podwołków do Brzyska czy pracując wraz z Moniką i Noemi przy zaniedbanym kirkucie w głębi lasu. Podobnie jak we wcześniejszych tomach, i w tym nie brak momentów wzruszających, chwil budzących uśmiech i tematów skłaniających do refleksji.

Autorka utkała piękną historię, w której dominuje wszystko to, co w człowieku dobre - lojalność, życzliwość, tolerancja, której najlepszym przykładem jest ksiądz Damian, czy chęć niesienia pomocy. I choć jak wszędzie, zdarzają się ci, których razi cudze szczęście, więc sieją zamęt, plotki i próbują podcinać skrzydła innym, to właśnie dobro i solidarność wygrywają w tej opowieści.

„Historie galicyjskie” to pełne ciepła opowieści, które ogrzeją Wasze serca w chłodne jesienne wieczory i pozostawią Was z nadzieją i przekonaniem, że szczęście naprawdę bywa bliżej, niż czasem nam się wydaje.

Informacje dodatkowe o Kolej na szczęście:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-17
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Kolej na szczęście

Kup książkę Kolej na szczęście

Opowieści z Wiary. Schronisko pod Srebrnym Aniołem
Natalia Przeździk0
Okładka ksiązki - Opowieści z Wiary. Schronisko pod Srebrnym Aniołem

Ewka, mimo że całe swoje życie próbuje zorganizować według kolorów w motywacyjnym planerze i zgodnie z błyskotliwymi poradami specjalistów od rozwoju osobistego...

Na końcu świata
Natalia Przeździk0
Okładka ksiązki - Na końcu świata

Czy macie ochotę pobyć przez chwilę na końcu świata? Chyba każdy marzy, by choć na kilka dni spędzić w jakimś niezwykłym, tajemniczym i bezludnym miejscu...