W powieści "Kolekcjonerka sierot" Ellen Marie Wiseman przenosi nas do 1918 roku do Filadelfii w Stanach Zjednoczonych. W kraju panuje zbierająca śmiertelne żniwo epidemia hiszpańskiej grypy.
Nastoletnia Pia Lange i jej rodzina imigrantów próbują przetrwać w ubóstwie, w jakim przyszło im funkcjonować. Niestety jedną z tragicznych ofiar grypy zostaje matka dziewczyny, a jej ojciec wciąż przebywa za granicą. Trzynastoletnia Pia od tej pory musi troszczyć się o siebie i o swoich maleńkich braci bliźniaków, gdyż nie chce aby ich rozdzielono. Czy jej się to uda biorąc pod uwagę wiek i sytuację materialną Pii?
Jednocześnie poznajemy Bernice Groves, która na skutek epidemii straciła ukochanego synka. Kobieta jest pogrążona w głębokiej żałobie, a w swoim postępowaniu kieruje się uprzedzeniami i wrogością w stosunku do imigrantów. Brak jakichkolwiek zasad moralnych jest zalążkiem wstrząsających decyzji Bernice, która postanawia "oczyścić" miasto z obcych dzieci i wykorzystuje je jako źródło dochodu.
Ta historia porusza do głębi, zwłaszcza iż świetnie zostały w niej przedstawione realia panujące w Stanach Zjednoczonych objętych epidemią hiszpanki. Być może dlatego też podczas czytania towarzyszą różnorodne, silne emocje, takie jak przygnębienie, smutek, niedowierzanie czy współczucie.
"Kolekcjonerka sierot" wzrusza, szczególnie sytuacja Pii i innych imigranckich sierot, które pozbawione godnych warunków do życia były zsyłane do sierocińców, gdzie ich cierpienie wcale nie wygasało.
W swej powieści autorka nie szczędziła zatrważających opisów wprowadzających klejącą, duszną atmosferę strachu, paniki, wszechobecnej krzywdy. Ta książka niesie ze sobą wielki ładunek emocjonalny, wiarygodnie oddaje tło historyczne, porusza i wzbudza oburzenie. To mocno refleksyjna lektura o krzywdzie, tęsknocie, poświęceniu oraz próbie przetrwania w świecie, który przestał być bezpieczny. Historia, która wybrzmiewa tysiącami emocji i w szczególny sposób pozostawia trwałe wrażenie w sercu czytelnika. Polecam!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-05-21
Tytuł oryginału: The Orphan Collector
paula_czytula
Fenomenalna historia o miłości, lojalności i granicach poświęcenia w obronie najbliższych osób rozgrywająca się w dwóch wymiarach czasowych Minęło...
„Zaginione z Willowbrook” to oparta na faktach historia o znanym z nadużyć i zaniedbań ośrodku dla dzieci z niepełnosprawnościami intelektualnymi...