Okładka książki - Kolor zemsty

Kolor zemsty

„Kolor zemsty” Joanny Jax to poruszająca, wielowarstwowa opowieść o rodzinnych sekretach, które niczym drzazgi tkwią głęboko pod skórą, czekając, aż ktoś je odkryje. Historia wciąga od pierwszych stron i nie pozwala oderwać się aż do ostatniego zdania. Autorka po raz kolejny udowadnia, że posiada niebywale ciekawy styl, a jej narracja jest nie tylko płynna, ale też niezwykle sugestywna. Joanna Jax z mistrzowską precyzją buduje napięcie i akcję, która nie zwalnia ani na moment.

To nie jest zwykła saga rodzinna. To dramat psychologiczny, w którym emocje są gęste jak mgła nad przedwojenną Warszawą, a decyzje bohaterów niosą konsekwencje na pokolenia. Historia Julity, młodej kobiety odkrywającej zawiłości własnej tożsamości, i Weroniki, której wybory prowadzą do serii dramatycznych wydarzeń, splatają się w misterną mozaikę przeznaczenia, tajemnic i bólu.

Styl Joanny Jax to prawdziwa literacka uczta. Bogaty język, plastyczne opisy i naturalne dialogi tworzą świat, w którym czytelnik zanurza się całkowicie. Autorka umiejętnie oddaje klimat epoki, subtelnie wplatając tło historyczne i psychologię postaci. Każda emocja jest tu wyczuwalna, każda scena naładowana autentycznym napięciem. Dla mnie była to lektura, od której dosłownie nie mogłam się oderwać.

Szczególne wrażenie zrobiła na mnie ukazana tu miłość – nie ta romantyczna i czuła, lecz ta duszna, zaborcza, wypaczona przez egoizm i lęk przed utratą. Joanna Jax pokazuje inne oblicze uczuć, to, które potrafi niszczyć zamiast budować. Miłość, która mylona jest z posiadaniem. Kochanie, które zamiast dawać wolność, staje się kajdanami. To przerażające, jak zazdrość może zrujnować człowieka, związek, całe życie.

Jako matka, przeżywałam tę historię wyjątkowo mocno. Przewracałam każdą stronę z napięciem i refleksją, próbując znaleźć to „lepsze” wyjście z sytuacji, ale im dalej brnęłam, tym bardziej rozumiałam. Tu nie ma prostych odpowiedzi. Każdy wybór boli. Każde wyjście niesie stratę. To powieść, która skłania do głębokiej refleksji i pozostaje w głowie jeszcze długo po przeczytaniu.

Autorka z właściwą sobie wrażliwością splata losy bohaterów, pokazując, jak jedna stara fotografia potrafi uruchomić lawinę wydarzeń. Lawinę, której nie da się zatrzymać. Głęboko zakorzenione krzywdy, milczenie, niedopowiedzenia. Wszystko to kształtuje decyzje ludzi, prowadząc często do dramatu, który wydaje się nieunikniony.

„Kolor zemsty” to historia o miłości, która potrafi ranić. O prawdzie, która może wyzwolić, ale też zburzyć wszystko, co znaliśmy. To piękna, ale bolesna opowieść o ludzkich słabościach, o tym, jak przeszłość żyje w teraźniejszości. Poruszająca, wciągająca i niezwykle prawdziwa. Polecam z całego serca.

Informacje dodatkowe o Kolor zemsty:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-07-30
Dodał/a opinię: ubookmi

Tagi: Proza lifestyle'owa romans

Zobacz opinie o książce Kolor zemsty

Kup książkę Kolor zemsty

Podróż do krainy umarłych
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Podróż do krainy umarłych

Historia o zwykłych ludziach, których życie zmienia się w ciągu kilkunastu minut… Początek wojny to dla Kresów Wschodnich czas wywózek...

Zdrada pod czerwoną gwiazdą
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Zdrada pod czerwoną gwiazdą

Młodość Soni Rusłanowny Gawriłowej, córki oddanego władzy naukowca z moskiewskiego uniwersytetu, przypada na najczarniejszy okres rządów Stalina. Dziewczyna...