Pierwsze co zasługuje na uwagę to wspaniale rozbudowany świat. Dopracowany w każdym szczególe. Hiererchia, magia, polityka intrygi i tajemnice. Wszystko zostało przedstawione w sposób przystępny i nie przytłaczający. Czytelnik nie gubi się w nadmiarze informacji. Wręcz przeciwnie, chłonie je jak gąbka i pragnie dowiedzieć się więcej.
Fabuła krok po kroku odkrywa przed nami tajemnice jednocześnie zostawiając nas z nowymi pytaniami.
Dzięki szkoleniu, które przechodzi bohaterka i jej przyjaciele możemy dokładniej przyjrzeć się magii i regułom, które nią rządzą.
A dzięki perspektywom wielu bohaterów możemy dokładniej poznać zasady i szczegóły dotyczące pewnej intrygi politycznej i zagadce tajemniczego morderstwa.
Co jest świetne - czytelnik nie gubi się w historii. Wszystko jest opisane w sposób logiczny. Do tego bohaterowie są różnorodni i bardzo ciekawi. Zwłaszcza Enlil, obdarzony ogromną mocą, Abraxas. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się zimny i nikczemny to tak naprawdę bardzo złożona postać
Vayenne, główna bohaterka też nie należy do tych prostych. Chociaż z początku odważna, to z czasem staje się zlęknioną dziewczyną. Otoczoną przez potężne osobistości, obciążona ogromną tajemnicą nie wytrzymała presji i się poddała. Pierwszy raz czytałem, historię w której bohaterka przechodzi negatywną przemianę. Jest to bardzo odważne posunięcie, ale też wyszło naprawdę dobrze i realistycznie.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-02-15