Okładka książki - Kometa

Kometa

Tom 2 cyklu Gwieździste niebo nad nami

Kometa - Katarzyna Grabowska

(Gwieździste niebo nad nami tom 2)

Dziękuję wydawnictwu Videograf za możliwość przeczytania tej książki.

Kontynuacja dylogii "Gwieździste niebo nad nami / Perseidy"

Wow! Ta część jest dużo bardziej emocjonująca. Wręcz do płakania. Z jednej strony szkoda mi tej postaci. A z drugiej? Dobrze, że nie cierpiała będąc świadomą.

Pierwszy rozdział pokrótce podsumowuje najważniejsze elementy historii z poprzedniego tomu. Dlatego też, ci co nie czytali poprzedniego tomu odnajdą się w niej bardzo szybko.

Historia z wielorakim punktem widzenia.

Mati, Adam i ich matka. Nelka i jej matka. I kilka innych.

W tej części bardziej poznajemy Mateusza. Powiem szczerze, że bałam się przez większość lektury. A dokładnie tego, że umrze z nadmiaru uczuć.

Wybrał najgorszy rodzaj ich uciszenia. Pokazał to w ponad połowie książki, że dojrzał i nic na siłę nie będzie robił. Tak jak w słowach "Jeśli naprawdę kochasz, daj tej osobie odejść, a jeśli i ona cię kocha, to wróci albo jeśli jest to pisane".

Poruszane są tutaj takie tematy jak: nastoletni bunt, prawdziwa miłość, ciężkie przeżycia, szkolne realia, "prochy", oraz walka z własnymi uczuciami.

Nelka też zmienia swoje nastawienie o 180° stopni. Smutne, że musiało dojść do tragedii, aby w końcu zrozumiała.

Czy polecam?

Tak!!!

To jest czysta kwintesencja życia, która nam może przypominać, że życie to nie bajka.

A także tego, że musimy liczyć się w pewnymi konsekwencjami jeśli nie zmienimy swojego postępowania. Każdy z nas ma swoje troski, ale nie pozwalajmy aby one nas pochłonęły.

PS. Jestem Team Mati.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Czas ma to do siebie, że nie stoi w miejscu. Dni mijają niepostrzeżenie, jeden za drugim, układając się w ciąg tygodni, miesięcy i lat. Pory roku następują po sobie zgodnie z pradawnym prawem natury, nie zważając na ludzkie pragnienia, by zatrzymać to, co piękne, i uniknąć tego, co sprawia ból."

"Nie liczyć się z uczuciami innych, a potem się dziwisz, że jesteś sama."

"Wkraczanie w dorosłość to najtrudniejsza rzecz z życiu."

"Dzieci czasem ranią najbardziej, ale to nie znaczy, że przestały nas kochać. Po prostu nie potrafią dostrzec granicy pomiędzy buntem a wrogością. Nie oznacza to jednak, że ją straciłaś. Ona kiedyś zrozumie, że postępowała źle."

"Bo jeśli się kogoś kocha, trzeba mu to często powtarzać. Nigdy nie powinnyśmy wstydzić się tego, że ktoś jest dla nas najważniejszą osobą na świecie."

"Ciemność sprawia, że nadaje się niezwykłych znaczeń prostym rzeczom. Ale one nadal są takie same. Nie zmieniają się. To nasza wyobraźnia tworzy przerażające obrazy."

"Czasem, gdy się kogoś kocha, trzeba pozwolić mu odejść. Jeśli jest nam pisane być razem, to nasze drogi jeszcze się zejdą."

"Bo dom to przede wszystkim ludzie, których kochamy i którzy kochają nas."

"Będzie, co ma być. Może wydawać się nam, że jesteśmy paniami swojego losu, ale tak naprawdę to los rządzi nami."

" Kto powiedział, że miłość jest zawsze prosta i przychodzi łatwo? Może właśnie to, że im trudniej ją zdobyć i im więcej trzeba poświęcić, czyni ją silniejszą? Ale po co się nad tym zastanawiać? Życie to nie ciągłe analizowanie wszystkiego. Życie to chwile, takie jak ta, które pamięta się długo i które pozwalają przetrwać nawałnice."

Informacje dodatkowe o Kometa:

Kup książkę Kometa

Zagubieni w kłamstwie
Katarzyna Grabowska 0
Okładka ksiązki - Zagubieni w kłamstwie

Próba odzyskania rodzinnej firmy wiąże się z kolejnymi dramatycznymi wydarzeniami. Skarbiesz nie jest już bezpiecznym miejscem i nawet obecność...

Bez przeszłości
Katarzyna Grabowska0
Okładka ksiązki - Bez przeszłości

Gdy nie pamiętasz świata, który znałeś... Gdy nie pamiętasz ludzi, których kochałeś... Gdy nie masz pojęcia, kto jest twoim wrogiem... Jak żyć, gdy wkoło...