Ponad 600 stron scenariusza upadku globalizacji. Czy jesteś gotowy na lekturę o trudnej przyszłości?
Trzeba przyznać, że obecnie żyjemy w najlepszych czasach. Konflikty wojenne nie dotyczą nas bezpośrednio, społeczeństwo się bogaci, bo nie brakuje nam jedzenia, dóbr luksusowych i podstawowych potrzeb człowieka. Codziennie na wyciągnięcie ręki mamy tysiące produktów z całego świata, które mogą zaspokoić nasze kubki smakowe.
Wszystko dzięki dalekomorskiej żegludze, bezpieczeństwie i rozwojowi technicznemu. Jako ludzie, staliśmy się wystarczalni dzięki relacjom międzynarodowym. Handel kwitnie, postęp technologiczny jest widoczny z dnia na dzień.
Peter Zeihan poświęcił niesamowity ogrom pracy, aby pokazać i uświadomić z jakimi problemami będzie borykał się świat w najbliższych latach.
Starzejące się społeczeństwo, zagrożenia w transporcie morskim, wojny i konflikty wewnętrzne krajów zaczynają się nasilać. Era względnego spokoju i dobrobytu dobiega końca.
Ponad 70 lat było nad wyraz pomyślnych dla gospodarki i globalizacji.
Niestety idą zmiany i to nie na lepsze. Książka bardzo otwiera oczy i dla osób, które są mało zorientowane w globalizacji, w prosty sposób wyjaśnia geopolityczne zagadnienia.
Dla mnie forma książki była bardzo przejrzysta, niesamowicie merytoryczna i pouczająca. Widzę, że dużo lepiej orientuję się w problemach współczesnego świata. Dla laika, to dobry sposób, aby doszkolić się i pogłębić wiedzę.
Choć 600 stron na początku mnie przeraziło, to z ogromną ciekawością pochłaniałam kolejne strony. Autor odnosi się do wielu krajów naszego globu i nakreśla zagrożenia, ale i szanse czy rozwiązania. Oczywiście najbardziej interesowała mnie rola Polski w przyszłych latach. Czy mamy szansę na przetrwanie? Jakie zagrożenia stoją na naszej drodze? Na wiele pytań znajdziesz odpowiedź w tej książce. Trzeba ją czytać na spokojnie, czasem wracać kilka stron i na spokojnie poukładać to sobie w głowie. Jestem niesamowicie ciekawa, co się wydarzy naprawdę, co autor ujął w scenariuszu. Wolałabym, aby nic! Łatwo nie będzie i niestety, ale przyszłość dla mnie jest przerażająca.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2023-11-21
Kategoria: Ekonomia
Tytuł oryginału: The End of the World Is Just the Beginning. Mapping the Collapse of Globalization
Ksebardo
Świat dzieli się na nowo - czy czeka nas nieuchronna deglobalizacja? Pod koniec II wojny światowej Stany Zjednoczone wykonały odważny strategiczny gambit...