Prawie 500 stronnicowa opowieść o losach kobiet, które cudem uniknęły komory gazowej z rąk hitlerowców. Opowieść poruszająca, która jeszcze do niedawna nie była wogole znana. Dodatkowo historia krawcowych opisana w postaci reportażu podzielonego na rozdziały świetnie się tutaj sprawdziła.
Autorka opowiedziała historie kobiet, którym udało się przeżyć podczas hitlerowskiej eksterminacji tylko dzięki pracy w niewielkim zakładzie krawieckim na terenie Auschwitz. Więźniarski szyły modne ubrania dla parterek i żon essesmanów, które przywiązywały ogromną uwagę do stroju i wyglądu. Zresztą sam zakład krawiecki został założony przez żonę komendanta obozu. Możemy też dowiedzieć się co nieco o przemyśle modowym i o tym jakie miał znaczenie w czasie wojny.
„Elitarny salon krawiecki" bo tak właśnie nazwano miejsce, w którym zrodziły się przyjaźnie naznaczone ogromnym cierpieniem, przyjaźnie, które przetrwały koszmar wojny dzięki wzajemnemu wspieraniu się i podtrzymywaniu na duchu.
Bogate i dotąd nie znane fakty zostały uzupełnione przez relacje fotograficzne i wycinki z gazet, które okazały być się wartościowym dodatkiem.
Książkę czytałam z dużym zaciekawieniem i przejęciem. Cieszę się, że są takie osoby jak Autorka, tak dociekliwe i skrupulatne w dążeniu do faktów i w efekcie do wzbogacania naszej wiedzy o tym niewątpliwe najgorszym okresie w dziejach historii. Polecam Wam historie kobiet, które tylko dzięki swoim umiejętnościom przeżyły.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-05-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Dressmakers of Auschwitz: The True Story of the Women Who Sewed to Survive
Zyciezokladki