Jeśli chodzi o Richarda Paula Evansa to bardzo lubię jego powieści. Są może nieco zbyt nierealne, ale jednak zachwycają, skłaniają do refleksji a zarazem są przyjemne i pocieszające. Jeśli chodzi o cykl Dzienniki pisane w drodze przeczytałam tylko tom I Dotknąć nieba i III czyli właśnie Kręte ścieżki. Przyznam, że bez czytania tomu II bez problemu rozumiałam III. Nie wiedziałam kim byli co niektórzy bohaterowie, ale fabuła jest tak skonstruowana że i bez czytania tomu I ostatni byłby zrozumiały dla czytelnika za co wielki plus dla autora. Kręte ścieżki to kontynuacja losów Alana, który po śmierci żony stracił wszystko i postanowił wędrować przez kraj. Spotyka na swej drodze po raz kolejny różne postacie - matkę zmarłej żony, która oczekuje wybaczenia, panie ze Stowarzyszenia Czerwonych Kapeluszy, Leszka oraz wiele innych, mniej zauważanych ale jednak występujących w jego życiu postaci. Wszyscy spotykani w drodze ludzie przyczyniają się do wewnętrznej przemiany bohatera i dzięki temu powieść jest piękna. Pokazuje, że człowiek tak naprawdę do istnienia potrzebuje innych ludzi.
Informacje dodatkowe o Kręte ścieżki:
Wydawnictwo: Znak