Okładka książki - Król

Król

„Tu nic nie jest takie, jakie z pozoru się wydaje. A właściwie nie jest takie, jak powinno wynikać z rozwoju sytuacji”

Anna Maria Kier to emerytowana policjantka, która ze względu na chorobę syna oraz kosztowne  leczenie, podejmuje się rozwiązania sprawy „kreta” w prężnie działającej i osiągającej sukcesy firmie farmaceutycznej. Od początku trudno jej się odnaleźć w korporacyjnej rzeczywistości, gdy zostaje zatrudniona w firmie, aby działać „pod przykrywką”, jednak z pomocą przychodzi jej specjalistka od cyberprzestępczości – Wanda Lechicka, która z kolei ma trudności w życiu offline.

Ten niesamowicie silny, kobiecy duet i agencja detektywistyczna, którą stworzyły rozwiąże najtrudniejsze sprawy, ujawni brutalne fakty i wyciągnie na światło dzienne najbardziej skrywane tajemnice.

„Król” to pierwsza część tetralogii o Annie Marii Kier. Książkę czyta się błyskawicznie, a nieoczekiwane zwroty akcji zaskakują, powodując z jednej strony ciekawość a z drugiej zagubienie. Przyznam szczerze, że zakręciłam się w tej historii. Na początku zostajemy zapoznani zupełnie z inną sprawą, przeplatana jest ona z wieloma innymi wątkami, a zakończona w taki sposób, że generalnie nic do siebie nie pasuje. Oczywiście snułam w trakcie lektury domysły, które okazały się trafione, ale mimo to nie mogłam połączyć ze sobą wielu faktów, i jakbym miała się nad tym głębiej zastanowić, to nadal mi się to nie udało.

Niemniej styl pisania autorki bardzo mi przypasował. Ogromny szacunek za to całe zagmatwanie i poprowadzenie wątków w taki sposób, żeby nie były zbyt oczywiste. Mały minus za to, że w moim odczuciu pierwsza sprawa nie do końca została wyjaśniona. Nie chcę pisać zbyt wiele, żeby nie zdradzać fabuły, mogę jedynie dodać, że czuję delikatny niedosyt.

Bardzo polubiłam główne bohaterki, które mimo że zupełnie różne, to świetnie się dopełniały i stworzyły niepowtarzalny zespół. Zbyt idealna natomiast dla mnie była relacja Anny Kier i jej byłego męża – bardzo mi tutaj zgrzytało. Cała książka w odbiorze była dla mnie bardzo delikatna, a przecież dotyczyła trudnych spraw, i to też nie do końca mnie kupiło.

Oczywiście polecam, bo mimo wszystko książkę mogę ocenić jako bardzo dobrą i chętnie zapoznam się z innymi sprawami agencji, a także dalszymi losami bohaterów.

Informacje dodatkowe o Król:

Kup książkę Król

Tajemnice Mille
Dagmara Andryka0
Okładka ksiązki - Tajemnice Mille

Po publikacji reportażu Marty Witeckiej o Mille miasteczko staje się obiektem zainteresowania turystów, a historia przez nią opisana inspiruje filmowców...

Tysiąc
Dagmara Andryka0
Okładka ksiązki - Tysiąc

W wyniku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności Marta Witecka zatrzymuje się w nieznanym miasteczku. Postanawia wykorzystać sytuację, by zwiedzić okolice...