Okładka książki - Królowa żebraków

Królowa żebraków

„Przyszedł czas, aby znów zmierzyć się z rzeczywistością...”

Kto z nas nie marzy o prawdziwej miłości, czułości, miłosnych wyznaniach, poczuciu bezpieczeństwa. Chyba większość z nas?

„Światło miejskiej latarni padło na smutną scenę, którą wykreowało życie. Na zamarzniętej ulicy stała dziewczyna ubrana jedynie w cienką suknię, chustę i pantofle domowe. Podmuch lodowatego wiatru przyprószył jej ciemne włosy
płatkami śniegu. Podeszła do drzwi, lecz ze smutkiem odkryła, że zostały zatrzaśnięte na zasuwę.
– Boże, dokąd mam teraz pójść?”

Ewelina, biedna i chorowita dziewczyna, wyrzucona na bruk przez rodzinę, bo nie chciała wyjść za maż za mężczyznę, raz, że starszego dużo od siebie, to jeszcze obleśnego. Została bez niczego. Bez butów i ubrań. Wywalono ją tak jak stała. Jak niepotrzebny mebel. Szukała pomocy, lecz nikt jej nie chciał pomóc. Prawie konająca na ulicy z zimna i wycieńczenia zostaje przygarnięta przez tajemniczego nieznajomego.

„A teraz jestem sam. Skazany na samotność i śmierć z braku miłości. Nikogo już nigdy nie pokocham, ani nikt nie pokocha mnie. Podłe życie!”

Wiktor, pochodzący z zamożnej rodziny, wywalony z domu i pozostawiony sam sobie. Redaktor gazety, samotny, mieszkający w niewielkim mieszkanku wynajmowanym, straszny bałaganiarz. Ratuje obcą dziewczynę prawie konającą na ulicy, po jakimś czasie bierze z niż ślub z rozsądku. Ale to nie koniec ich opowieści. Wszystko zaczynało się dobrze układać, aż do momentu, gdy miał wypadek, stracił pracę, a Ewelina postanawia iść do pracy. Dostaje ona propozycję niemoralną od bardzo zamożnego człowieka.

Czy z niej skorzysta? Jak zareaguje na to Wiktor? Jak potoczą się dalsze losy naszych bohaterów? Czy zakwitnie w nich miłość?  Czy wręcz przeciwnie, będzie dzielić ich wielka przepaść? Tego oczywiście dowiecie się czytając „Królową żebraków”.

Lekkie pióro autorki i przedstawiona historia obojga bohaterów z ich perspektywy powoduje, że książkę wciągamy prawie jednym tchem. Mamy sporo opisów miłosnych perypetii, czułości oraz wrażliwości.

Historia powieści została osadzona w 20-leciu wojennym zimową porą. Dwie tak podobne do siebie dusze spotykają się jakby to było ich przeznaczeniem. Oboje samotni i podobnie naznaczeni przez los. Trochę mijający się po drodze, bo nie potrafią powiedzieć sobie wszystkiego wprost, ciągłe tajemnice, niedopowiedzenia, ciągłe wyrzuty sumienia. Historia bardzo romantyczna pełna zwrotów akcji. Historia Eweliny i Wiktora jest opowieścią, która mogłaby się w tamtych czasach zdarzyć, bo jak wiemy w życiu bywa bardzo przewrotnie i niespodziewanie. Chętnie zobaczyłabym ją na ekranach kin w grudniu lub na walentynki. Polecam serdecznie.

„Nie można  kochać za coś, kocha się pomimo wszystko.”

Informacje dodatkowe o Królowa żebraków:

Wydawnictwo: Romanse
Data wydania: 2022-11-22
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: Romans historyczny Romans erotyczny

Zobacz opinie o książce Królowa żebraków

Kup książkę Królowa żebraków

Narzeczona bez zobowiązań
Ewelina C. Lisowska 0
Okładka ksiązki - Narzeczona bez zobowiązań

„On skrywa koszmarną tajemnicę. Ona musi zostać jego narzeczoną.” Starsza dama, hrabina Waleria Milecka postanawia zeswatać swojego siostrzeńca...

Kochaj mnie mimo wszystko 3. cz. serii WIEK-NIEWAŻNY
Ewelina C. Lisowska 0
Okładka ksiązki - Kochaj mnie mimo wszystko 3. cz. serii WIEK-NIEWAŻNY

Czy tajemnice mogą rozdzielić zakochanych? Czy Darek porzuci Kasię, gdy dowie się, że jest chora? Czy Kasia wybaczy Darkowi, że ukrywał przed nią upokarzającą...

Opad
Opad