Druga czê¶ci Kronik ¶wiata Wynurzonego bardziej przypad³a mi do gustu. Nie dlatego, ¿e pierwsza by³a z³a ale w drugiej wszystko nabra³o rumieñców, a fabu³a nabra³a rozpêdu. W dodatku oprócz dalszych losów Nihal poznajemy tak¿e bardziej Sennara i jego misjê, któr± du¿o osób uwa¿a³o za samobójcz±. Czy osi±gnie cel? Jak potocz± siê losy Nihal?
Sennar to m³ody mag, który jest cz³onkiem Rady Magów. To jego pomys³, by poprosiæ ¦wiat Zanurzony o pomoc, pocz±tkowo nie zdobywa w¶ród Magów poparcia. Jednak Wolne krainy nie widz± ju¿ nadziei na pokonanie Tyrana. Dlatego Rada Magów niechêtnie popiera jego pomy¶³ ale sprzeciwia siê by na misje wyruszy³a delegacja. Sennar musi i¶æ sam. Zadanie nie jest ³atwe bo nikt nie wie gdzie jest wej¶cie do ¦wiata Zanurzonego. Sennar ma mapê, której prawdziwo¶ci nikt nie jest w stanie potwierdziæ. W dodatku ¦wiat Zanurzony pamiêta najazd ¶wiata Wynurzonego. Czy Sennarowi uda siê misja? Jak przygody po drodze go czekaj±?
To, co jest na plus w tej czê¶ci to akcja i w±tki. Nihal przechodzi szkolenie na Je¼d¼ca, zdobywa zaufanie smoka Oarfa, który jak wiemy przeszed³ wiele. Do tego wszystkiego do³±czy Sennar i jego rozterki sercowe. M³ody mag na swojej drodze spotyka dwie kobiety, które szybko staja siê dla niego wa¿ne. Jednak w³a¶nie przez to zrozumia³, ¿e najbli¿sza jest mu Nihal. Tylko czy bêdzie umia³ o ni± zawalczyæ?
Muszê przyznaæ, ¿e autorka przesz³a sama siebie. To, co dzieje siê w tej czê¶ci jest niesamowicie intryguj±ce. Tajemnice, magia , zakazane zaklêcia, walka na ¶mieræ i ¿ycie, po¶wiêcenie i zw±tpienie. Do tego wszystkiego przemiana Nihal, która dojrzewa, poznaje siebie, walczy w niej pragnienie zemsty z walk± o ocalenie mieszkañców Wolnych Krain. Du¿ym plusem jest te¿ dwutorowo¶æ akcji. Mamy to z jednej strony misjê Sennara z drugiej kontynuacjê losów Nihal. Na koniec wszystko ³±czy siê w jedn± akcjê, gdzie ta dójka podejmuje siê wyzwañ, które przynosz± ró¿ny skutek. Armia Wolnych krain coraz bardziej traci si³y. Traci te¿ mieszkañców, którzy heroicznie walcz±, by nie dopu¶ciæ Tyrana dalej. Kraina Wiatru by³ pierwsza, jaka padla, teraz czeka to Krainê Wody. Czy uda siê powstrzymaæ Tyrana?
Zakoñczenie zaskakuj±ce i nieoczekiwane. Autorka zaskoczy³a decyzj± Nihal. A mo¿e w sumie nie zaskoczy³a. M³oda pó³-Elfka, odk±d dowiedzia³a siê jakie losy wyznaczy³a jej matka i pewna stara kobieta, nie potrafi³a odnale¼æ w sobie si³y, by zrozumieæ czemu? Jaki cel mia³a jej matka? Co kierowa³o Reis, która zrobi³a to o zrobi³a? Wszystko skumulowa³o siê po wydarzeniach z ostatniej walki. Nihal zrozumia³a, ¿e to jedynym wyj¶ciem jest Talizman mocy. Czy Nihal podejmuje ryzyko z nim zwi±zane? Tego dowiemy siê w nastêpnej czê¶ci. Muszê przyznaæ, ¿e jestem zaintrygowana ostatni± czê¶ci serii. Polecam
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-02-11
Kategoria: Inne
Tytu³ orygina³u: LE CRONACHE DEL MONDO EMERSO: La missione di Sennar
Doda³/a opiniê:
lalkabloguje
Tom 1: Nihal z Krainy Wiatru - Nihal ma fioletowe oczy, granatowe w³osy i szpiczaste uszy. Od dnia swoich narodzin wie, ¿e jest wojowniczk±. Marzy o tym...
Drugi tom trylogii o dzielnej dziewczynie, która nosi w sobie geny potê¿nego smoka Thubana. Adoptowana przez tajemniczego profesora Sofia dowiaduje siê...