Dla bliskich jesteśmy w stanie zrobić naprawdę dużo i kiedy tylko pojawia się niebezpieczeństwo, zaczynamy działać i uruchamiamy wszystkie możliwe środki i walczymy o nasze zwycięstwo.
Eilhard Kurtz jest radcą kryminalnym ze świetnym dorobkiem życiowym, jednak wciąż namawiany jest do wstąpienia w szeregi SS i to sprawia, że coraz gorzej czuje się w swoim miejscu pracy. Całkiem przypadkiem zostaje wplątany w sprawę dziwnych morderstw i kiedy wydaje mu się, że to on prowadzi śledztwo i odkrywa karty, ktoś wodzi go za nos i podrzuca mu wskazówki, które mają wprowadzić go w całkiem inną sprawę. Pewnego dnia okazuje się, że życie jego córki jest zagrożone, a żeby ona przeżyła, Kurtz musi zabić kogoś innego, życie za życie, a wybór pomimo tego, że powinien być prosty, wcale taki nie jest.
Znam już zarówno twórczość tego autora, jak i Eilharda Kurtza i czytając, czułam się tak, jakbym po prostu wróciła w to samo miejsce i poznawała dalsze losy bohaterów. Historia jest naprawdę ciekawa i wciągająca, jednak akcja rozgrywa się w roku 1939, więc dawno temu, przez co musimy wczuć się w ten klimat, gdzie ludzie nie mieli telefonów komórkowych, nowoczesnych aparatów oraz szybkich samochodów. Znaczącą postacią jest tutaj również pewien Niemiec znienawidzony raczej przez wszystkich Polaków, co sprawia, że od razu pojawiają się w czytelniku emocje raczej negatywne takie jak złość, gniew i obrzydzenie. Za to główny bohater jest postacią, której nie da się nie lubić ambitny, mądry, sprytny oraz bardzo opiekuńczy, myśląc o nim, zdecydowanie pojawiają się w mojej głowie same miłe skojarzenia.
Ta historia jest pełna smutku, który towarzyszy nam od początku aż do końca, nawet pomimo tego, że kończy się ona zwycięstwem, to jest ono raczej złudne, coś zostało odzyskane, coś trzeba stracić. Jeżeli jeszcze kiedyś ten bohater pojawi się w innej opowieści, na pewno po nią sięgnę, bo polubiłam jego sposób prowadzenia śledztwa, bystre riposty oraz dedukcję, którą pewnie chciałby mieć nie jeden detektyw.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-02-11
Karolina Radlak
CO MUSI SIĘ STAĆ, ŻEBY CZŁOWIEK ZMIENIŁ SIĘ W POTWORA? Jesień 2020 roku. Nadkomisarz Rędzia prowadzi sprawę morderstwa: w opuszczonych pomieszczeniach...
Szczecin, rok 2010. Robert Krugły, oficer Komendy Wojewódzkiej Policji, oraz prokurator Mateusz Michalczyk próbują wyjaśnić sprawę dwóch niemal identycznych...
Nazista z przekonania, prezentował poglądy bliskie ludziom jemu podobnym, choć w jego przypadku zmierzały do skrajności. Biurokrata i karierowicz, miałem pewność, że wykonałby każdy rozkaz bez zastanawiania się, czy ma sens, właśnie dlatego, że był rozkazem.