Okładka książki - Księga alchemii. Twórcza ścieżka do życia pełnego inspiracji

Księga alchemii. Twórcza ścieżka do życia pełnego inspiracji

Muszę się Wam przyznać, że skuszona piękną okładką, na początku miałam spore wątpliwości, czy ta książka jest dla mnie. Moja przygoda z prowadzeniem pamiętnika skończyła się gdzieś w szkole podstawowej, a i z własną kreatywnością bywa u mnie różnie. Ale „Księga alchemii” Suleiki Jaouad udowodniła mi, że tworzenie to nie tylko „wielka sztuka”, ale też małe, powtarzalne czynności. Takie, które nie tylko wydobywają z nas to, co najlepsze, ale mogą stać się realnym sposobem na przetrwanie.

Suleika Jaouad to autorka, której twórczość jest przesiąknięta autentycznością i ogromną siłą. Sama przeszła przez ciężką chorobę nowotworową, a pisanie dziennika było wtedy jej „kołem ratunkowym”. W swoim poradniku pokazuje, że każdy z nas może zamienić trudne doświadczenia w coś wartościowego.

Zaskoczyło mnie, że już wstęp do tej książki czyta się jak najlepszą, poruszającą powieść. Autorka dzieli się swoją historią oraz kulisami projektu, który narodził się w czasie pandemii. Wiedząc z własnego doświadczenia, czym jest izolacja i kwarantanna, zaprosiła innych do wspólnego pisania dziennika przez 100 dni. Do akcji dołączyły setki tysięcy osób!

Sama książka jest genialnie skonstruowana. Otrzymujemy 100 bardzo osobistych esejów, z których każdy został napisany przez inną osobę. Daje to diametralnie różne perspektywy i pokazuje, jak odmiennie może objawić się kreatywność. Każdy tekst kończy się promptem, czyli konkretnym ćwiczeniem lub zadaniem do wykonania. I uwierzcie mi, są naprawdę realne, wykonalne i mogą być pierwszym krokiem do odkrycia nowych pokładów własnej kreatywności. Całość podzielona jest na działy tematyczne, m.in. o strachu czy o uważnym patrzeniu na świat.

Czytając te historie, czasem małe i zabawne, a czasem głębokie, wstydliwe i niesamowicie smutne, czułam się trochę jak na spotkaniach naszego Book Clubu. Odbierałam tu dokładnie to samo poczucie wspólnoty i zrozumienia, które towarzyszy nam, gdy opowiadamy o swoich doświadczeniach w kontekście tego, co akurat omawiamy.

Oczywiście jedne historie poruszyły mnie bardziej, inne mniej, co wynika z osobistych przeżyć i doświadczeń. Podobnie było z promptami. Jednak niektóre zadania były jak pisane specjalnie dla mnie, natychmiast przywołując konkretne obrazy i emocje. Można je przyrównać do iskier, które natychmiast rozpalają coś w głowie.

To nie jest książka do przeczytania i odłożenia na półkę. Warto do niej zaglądać i czerpać inspirację, nie tylko związaną z pisaniem. Mnie samej przyszedł do głowy pewien pomysł, który zamierzam zrealizować. A może komuś z Was „Księga alchemii” pomoże zacząć pisać nie tylko dziennik, ale i powieść?

Informacje dodatkowe o Księga alchemii. Twórcza ścieżka do życia pełnego inspiracji:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2026-02-11
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Book of Alchemy: A Creative Practice for an Inspired Life
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Maria Gębicka-Frąc
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Zobacz opinie o książce Księga alchemii. Twórcza ścieżka do życia pełnego inspiracji

Kup książkę Księga alchemii. Twórcza ścieżka do życia pełnego inspiracji

Opad