Odwiedzacie czasami księgarnie czy jednak większość książek kupujecie przez internet?Ja bardzo lubię odwiedzać takie małe księgarnki. Mają one swój urok i klimat. Mam dzisiaj dla was recenzję książki Kerri Maher pod tytułem "Księgarnia w Paryżu". Książka ta oparta jest na prawdziwych wydarzeniach co sprawia, że jeszcze fajniej mi się ją czytało. Autorka przenosi nas do Paryża roku 1919. Amerykanka Sylwia Beach otwiera w Paryżu księgarnie "Shakespear and Company". Wreszcie jej marzenie staje się rzeczywistością. Z czasem miejsce to zaczynają odwiedzać najsłynniejsi wówczas pisarze tacy jak Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald czy James Joyce. Było to miejsce z duszą, swoim klimatem i starymi regałami. To tutaj toczyły się rozmowy pisarzy, to tutaj siadali i kończyli swoje dzieła. Sylwia oprócz księgarni postanowiła wydać najnowszą książkę Jamesa Joycea. Kiedy jej się to udaje a książka "Ulisses" odnosi sukces drzwi jej księgarni praktycznie się nie zamykają. Stając się tym samym kultowym miejscem Paryża. Jest to świetnie napisana książka o podążaniu za marzeniami. Nie zawsze jest to łatwa i przyjemna droga, ale jeśli nie zaryzykujemy nic nie zdobędziemy. Autorka pisze tak, jakbyśmy byli między tymi regałami z książkami i przysłuchiwali się tym wszystkim rozmowom. Idealna lektura dla wszystkich książkoholików.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-11