Co tu znajdziemy? Mnóstwo przepysznych potraw, deserów i wiele innych. A wszystko to okraszone garścią ciekawostek na temat każdego dania. A żeby jeszcze uatrakcyjnić nam ich prezencję mamy piękne zdjęcia gotowych już potraw, co możecie zobaczyć na zdjęciach. Przepisy są dokładnie i rzeczowo opisane, co dla takiego laika w przygotowywaniu innych potraw, niż te polskie, bardzo ułatwia sprawę. Wszystkie potrawy, jak nam tytuł wskazuję, przygotowywane są w wersji kategonicznej. Znacie, stosujecie? Ja nie,, ale myślę że warto spróbować. Autorka we wstępie zaznacza, że podane przez nią propozycje kulinarne są dedykowane tak naprawdę dla wszystkich, bez względu na stosowanie diety kategonicznej. Myślę że fajnie jest poznawać poszczególne kraje poprzez ich narodowe smaki. I tak jest to ujęte w książce. Słynne ma cały świat dania, mamy teraz na wyciągnięcie ręki. Oprócz przepisów i wspomnianych ciekawostek dotyczących każdego dania, mamy tu również podpowiedzi odnośnie tego np z czym podać daną potrawę lub czym zastąpić poszczególne składniki oraz ile kalorii liczy. Każdy rozdział poświęcony został innej kuchni. Mamy również rozdział z potrawami z różnych zakątków świata (np. Ramen czy szakszuka) oraz z kuchnią świąteczna z różnych zakątków świata. Książka z piękna szatą graficzna, z prostymi, nieprzekombinowanymi przepisami bardzo popularnych potraw, będących sztandarowym daniem danych krajów. Sama skala propozycji potraw jest bardzo szeroka: od śniadań, poprzez Dania mięsne, sałatki, ryby, zupy, makarony, pizzę, pieczywo, na deserach kończąc. Książka stanowi cenne źródło informacji na temat kuchni świata w wersji keto oraz inspiracji kulinarnych .
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2021-05-05