Okładka książki - Kult

Kult

Tom 2 cyklu Mentalista

Oj, bardzo długo autorzy kazali czekać czytelnikom na drugą część śledztwa prowadzonego przez Minę i Vincenta. Para znana z „Mentalisty” znów ma szansę spotkać się i wykazać swoimi umiejętnościami.

Po zakończeniu pierwszego śledztwa ich drogi się rozeszły. Choć widać, że nawiązała się między nimi dość mocna więź, oparta w głównej mierze na zrozumieniu ograniczeń i fobii tej drugiej osoby, to zazdrość żony Vincenta, czy przeżycia jakie były ich udziałem spowodowały, że nie kontaktowali się przez ostatnie dwa lata. Ale oto na horyzoncie pojawia się nowa, bardzo nieprzyjemna sprawa. Zaczynają ginąć małe dzieci, a ich ciała znajdowane są mniej więcej 3 dni po zaginięciu. Gdy w grę wchodzi życie najmłodszych, wszystkie ręce trafiają na pokład. Mina trochę wykorzystuje tę okazję, by ponownie wcielić Mentalistę do zespołu szukającego mordercy. Tym razem w sprawę zaangażowana jest rodzina Miny i bohaterka musi zawalczyć o córkę.

Mimo że to kim jest morderca można moim zdaniem dość szybko przewidzieć, to jednak fabuła prowadzona jest w taki sposób, że czytelnik do końca ma poczucie, że może jednak się myli, że to niemożliwe, że jednak nie tak…. Akcja trzyma w napięciu do ostatnich stron, a o to przecież chodzi.

W drugim tomie wyjaśnia się już część tajemnic bohaterów, a do tego, o ile w pierwszej części Moja i Vincent trochę mnie irytowali, o tyle teraz już chyba przywykłam do ich dziwactw i nawet polubiłam. Mam nadzieję że część trzecia niebawem.

Informacje dodatkowe o Kult:

Wydawnictwo: Czarna Owca