Edyta Świętek to autorka ceniona przez miłośników polskiej literatury obyczajowej, z wyraźnym tłem historycznym. Z dużą dbałością o detale oddaje realia minionych dekad, koncentrując się na losach zwykłych ludzi uwikłanych w wielką historię. Jej powieści wyróżniają się emocjonalnością, wiarygodnymi portretami bohaterów oraz umiejętnie budowanym napięciem codzienności.
Pierwszy tom sagi „Spacer Aleją Róż” – „Cień burzowych chmur” – zrobił na mnie ogromne wrażenie. Rozpoczął wielowątkową opowieść o rodzinie Szymczaków, której prywatne dramaty splatają się z powojenną rzeczywistością rodzącej się Nowej Huty. To tam autorka zarysowała fundamenty konfliktów i tajemnic rozwijanych w kolejnej części.
Drugi tom, „Łąki kwitnące purpurą”, to dojrzalsza, mroczniejsza i jeszcze bardziej dramatyczna odsłona tej poruszającej historii, w której lekturę, podobnie jak w poprzednim tomie, z największą przyjemnością się zanurzyłam.
Akcja powieści rozgrywa się w cieniu powstającej Nowej Huty – najmłodszej dzielnicy Krakowa, która w założeniu miała być symbolem socjalistycznego sukcesu i nowego, sprawiedliwego świata. W praktyce staje się miejscem napięć, lęku i nieustannej walki o godność.
Nad rodziną Szymczaków zbierają się czarne chmury wraz z przyjazdem funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa, Edwarda Marczyka. Kieruje nim osobista motywacja – pragnie pomścić śmierć brata. Jego obecność burzy kruchą równowagę bohaterów, wprowadzając atmosferę osaczenia i niepewności. Strach przestaje być abstrakcją – staje się codziennością.
Bronek wciąż żyje przeszłością. Nie potrafi zapomnieć o kobiecie, której kiedyś uratował życie – uczucie do pielęgniarki pozostaje w nim żywe mimo upływu lat. Tymczasem jego małżeństwo z Haliną, kobietą o ognistym temperamencie, przechodzi poważny kryzys. Praca Haliny w robotniczym barze „Meksyk” staje się zarzewiem konfliktów. Duma, niespełnione ambicje i zazdrość podsycają wzajemne pretensje. Ich relacja to studium powolnego oddalania się dwojga ludzi, którzy nie potrafią już odnaleźć wspólnego języka.
Julia z kolei próbuje ułożyć sobie życie jako samotna matka. Nowe mieszkanie na świeżo wybudowanym osiedlu miało być symbolem nowego początku. Zamiast upragnionego spokoju pojawia się jednak narastający lęk – ktoś ją obserwuje.
„Łąki kwitnące purpurą”, drugi tom sagi „Spacer Aleją Róż” autorstwa Edyty Świętek, to poruszająca, wielowątkowa opowieść osadzona w realiach powojennej Polski, w cieniu budowy Nowej Huty – sztandarowego projektu socjalistycznej władzy. Autorka z dużą wrażliwością i historyczną uważnością kreśli obraz miejsca, które miało stać się symbolem nowego początku, a dla wielu okazało się przestrzenią lęku, rozczarowań i moralnych kompromisów.
Świętek znakomicie oddaje atmosferę narastającej kontroli i niepewności. Nowa Huta nie jest jedynie tłem wydarzeń – staje się pełnoprawnym bohaterem powieści. Monumentalne budowle, robotnicze osiedla i wszechobecna propaganda kontrastują z intymnymi dramatami mieszkańców. Hasła o świetlanej przyszłości bledną wobec strachu przed donosami i działalnością aparatu bezpieczeństwa. Autorka ukazuje tę przestrzeń nie jako pomnikowy projekt ideologiczny, lecz jako miejsce pełne sprzeczności: z jednej strony nowe mieszkania, stabilna praca i obietnica lepszego jutra, z drugiej – wszechobecna kontrola, lęk przed władzą i bolesne poczucie braku wpływu na własny los. Historyczne tło pozostaje integralną częścią opowieści, podanej bez nachalnej dydaktyki.
Tytułowe „Łąki kwitnące purpurą” nabierają symbolicznego znaczenia. Purpura to kolor miłości, ale także krwi, poświęcenia i bólu. W świecie, w którym propaganda roztacza wizję świetlanej przyszłości, prawdziwe dramaty rozgrywają się po cichu – w mieszkaniach z cienkimi ścianami i w sercach pełnych tęsknoty. Kontrast między oficjalną narracją a codziennością bohaterów wybrzmiewa szczególnie mocno.
Drugi tom sagi jest wyraźnie bardziej nasycony emocjonalnie niż pierwszy. O ile „Cień burzowych chmur” koncentrował się na budowaniu fundamentów historii i wprowadzaniu postaci, o tyle „Łąki kwitnące purpurą” wnikają znacznie głębiej w ich psychikę. Nie ma tu miejsca na bezpieczny dystans – czytelnik zostaje wciągnięty w sam środek lęków, rozczarowań i trudnych wyborów bohaterów.
Postacie nie są jednoznaczne, co czyni je wiarygodnymi i bliskimi. Błądzą, popełniają pomyłki, ulegają emocjom. Bronek momentami budzi współczucie, by za chwilę wywołać frustrację. Halina potrafi irytować, lecz trudno odmówić jej prawa do rozczarowania i goryczy. Julia jawi się natomiast jako symbol kobiecej siły w świecie niesprzyjającym samotnym matkom – jej determinacja i wrażliwość zapadają w pamięć.
Na uwagę zasługuje również język powieści – plastyczny, chwilami liryczny, a zarazem naturalny w dialogach. Autorka z wyczuciem łączy intymność pojedynczych scen z ciężarem historycznego kontekstu, który nieustannie ciąży nad bohaterami.
Lektura „Łąk kwitnących purpurą” dostarcza mnóstwa silnych, długo niegasnących emocji. Szczególnie poruszające są wątki związane z inwigilacją i bezsilnością wobec systemu – niepokój udziela się czytelnikowi. Historia Julii oraz wewnętrzne rozdarcie Bronka skłaniają do refleksji nad kruchością ludzkich marzeń.
Najbardziej uderza jednak to, że nawet w świecie przesiąkniętym kontrolą i strachem potrafi zakwitnąć nadzieja. Miłość – trudna, niedoskonała, naznaczona błędami – okazuje się siłą zdolną przetrwać najchłodniejsze czasy.
„Łąki kwitnące purpurą” to nie tylko kontynuacja rodzinnej sagi, lecz przede wszystkim poruszający portret ludzi próbujących ocalić siebie w rzeczywistości, w której prywatność staje się luksusem, a szczęście wymaga odwagi. To powieść dojrzała, wielowymiarowa i emocjonalnie wymagająca – taka, która pozostaje w sercu na długo po zamknięciu ostatniej strony.
Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2026-02-11
Tytuł oryginału: ŁĄKI KWITNĄCE PURPURĄ. SPACER ALEJĄ RÓŻ. 2
Ilona Wolińska
Błędy młodości, niespodziewane zawirowania losu i odwaga, aby odnaleźć szczęście Jest początek XX wieku. Krynica coraz bardziej rozkwita i staje się znanym...
,,Cień burzowych chmur" to pierwszy tom pięcioczęściowej sagi Spacer Aleją Róż, traktującej o losach rodziny Szymczaków. To epicka opowieść mocno osadzona...