„Lalenka i zwierzęta wśród ludzi. Zima” to książka, która uczy patrzeć sercem. Gdy tylko otworzyłam ją na pierwszej stronie, miałam wrażenie, że ktoś uchylił przede mną drzwi do bardzo cichego, śnieżnego świata, takiego, który istnieje obok nas, ale którego często nie zauważamy. A Lalenka? Ona widzi wszystko. Nawet to, co skrywa się w śladach na białym puchu albo w szybkim trzepocie ptasich skrzydeł. To nie jest kolejna „zimowa historyjka”. To opowieść, która uczy dzieci nie tylko rozpoznawać zwierzęta, ale przede wszystkim zastanawiać się, jak im pomóc, a nie tylko „jak wyglądają”. I robi to z ogromną delikatnością, taką, której wiele książek dla najmłodszych próbuje dosięgnąć, ale nie każda potrafi.
❄️ Dlaczego ta książka jest wyjątkowa?
1. Zima jest jako przygoda, nie przeszkoda. Świat przedstawiony jest chłodny tylko z pozoru – w środku aż tętni ciepłem. Lalenka wychodzi na śnieg nie po to, by odhaczyć typową zimową zabawę, ale by zrozumieć. Każde jej spotkanie z ptakiem czy leśnym mieszkańcem jest jak rozmowa, w której więcej słucha, niż mówi.
2. Edukacja jest tutaj w najłagodniejszym wydaniu. Autorka nie wykłada wiedzy „łopatą”. Podsuwa ją jak mama kubek ciepłego kakao – powoli, naturalnie, tak że dziecko nawet nie zauważa, kiedy z ciekawości robi się nauka.
3. Małe odkrycia, wielkie sprawy - karmniki, ślady na śniegu, zwyczaje zimujących ptaków, niby proste tematy, a jednak książka sprawia, że brzmią jak coś niezwykle ważnego. I słusznie, bo dla zwierząt są sprawą przetrwania.
🐾Wrażliwość Lalenki nie jest „cukierkowa”. To dziecko, które naprawdę chce zrozumieć naturę, nie z obowiązku, lecz z fascynacji. Jej pytania przypominają te, które słyszymy od własnych dzieci, szczere, czasem zaskakująco trafne. Dzięki temu mali czytelnicy odnajdą w niej kogoś bardzo bliskiego, a rodzice być może zobaczą, jak wiele piękna kryje się w zwykłym spacerze do lasu.
🦊Każda strona wygląda jak ujęcie z cichego filmu przyrodniczego. Biel śniegu, puchate ptasie brzuszki, leśne ścieżki, wszystko jest miękkie, ciepłe i zapraszające. To ilustracje, które nie tylko pokazują, co się dzieje, ale podpowiadają jak to może pachnieć, brzmieć, jak mogłoby skrzypieć pod nogami.
🌟 Dla kogo jest ta książka? Dla dzieci, które zadają dużo pytań (a ta książka doda im kolejne!). Dla rodziców, którzy lubią opowiadać, dopowiadać i rozmawiać. Dla wszystkich małych miłośników zwierząt. Na zimowe wieczory, ale nie tylko, to książka na cały rok, bo uczy patrzeć uważniej.
„Lalenka i zwierzęta wśród ludzi. Zima” to opowieść, która nie tylko uczy o przyrodzie, ale przede wszystkim uczy empatii, tej najprawdziwszej, płynącej z ciekawości i troski. Zostawia w młodym czytelniku coś więcej niż wiedzę: zostawia czułość wobec świata, który oddycha tuż obok nas. To książka, którą z przyjemnością wręczyłabym każdemu dziecku, bo jedna mała Lalenka potrafi obudzić w czytelniku coś naprawdę wielkiego.
Data wydania: 2025-10-25
natalia6202
Popa, zaskroniec i siła przyjaźni to pełna letniego słońca bajka o znanym nam już z poprzednich opowieści sympatycznym kotku. Popa i Angus wybierają się...
Popa, żaba i wielka przeprawa to już trzecia, tym razem wiosenna, część przygód ciekawskiego kota oraz jego przyjaciół. Popa wraz z jeżykiem Angusem obserwują...