Igor wychowywany od małego twardą ręką, w domu bez miłości, był przyzwyczajony do brutalności i przemocy. Młody mężczyzna postanowił wstąpić do gruzińskiej mafii, gdzie jako "pionek" musiał podporządkować się zwierzchnikom.
Pewnego dnia Igor poznaje bezdomną Sofie, która sprawiła, że mężczyzna w końcu coś poczuł. Jednak uczucia, które nim zawładnęły sprawiły, że zapomniał o jednej z najważniejszych zasad panujących wśród worów, czyli posłuszeństwie.
Co czeka Igora za nieposłuszeństwo? Jaką cenę przyjdzie mu zapłacić za uczucia?
To moje pierwsze spotkanie z twórczością @paulinajaruga, wiele świetnych opinii słyszałam i czytałam na temat jej debiutanckiej serii #rosyjskamafia, dlatego też postanowiłam sięgnąć po najnowsze "dziecko" autorki, czyli " Ławrusznika" rozpoczynającego #seriagruzińska. Jestem zachwycona historią, którą stworzyła autorka. Ja zostałam wciągnięta do tego brutalnego i pełnego zasad świata od pierwszych stron powieści. @paulinajaruga stworzyła niezwykle intrygującą, emocjonującą i momentami przerażającą fabułę z genialnie wykreowanymi bohaterami, zarówno pierwszo jak i drugoplanowymi. Książka napisana jest z perspektywy obojga bohaterów, dzięki czemu możemy ich znacznie lepiej poznać, dowiedzieć się co czują, myślę i z czym muszą się borykać.
Z przerażeniem czytałam pierwsze rozdziały powieści, to dla mnie niewyobrażalne czego Igor jako dziecko, a później młody chłopak doświadczał i czemu był zmuszony się przyglądać. Jak się później okazało te wydarzenia go naznaczyły, ukształtowały i sprawiły, że stał się tym kim jest teraz - płatnym zabójcą. Kiedy na drodze Igora staje Sofia - tajemnicza i bezdomna dziewczyna, w mężczyźnie stopniowo zaczynają budzić się pewne emocje i uczucia, o których istnieniu wcześniej nie widział, bądź nie dopuszczał ich do siebie. Oboje mogli być dla siebie swego rodzaju ratunkiem, jednak autorka udowodniła, że mafia rządzi się swoimi prawami i nie ma miejsca na niesubordynację, sprzeciw i miłość.
Ta książka ma wiele nieprzewidzianych zwrotów akcji, które sprawiały, że na moich plecach pojawiały się ciarki, a serce na moment gubiło swój rytm. To co zaserwowała w tej książce autorka, jak poprowadziła fabułę naprawdę wbiło mnie w fotel, nie tego się spodziewałam! Zakończenie pierwszego tomu zmusza wręcz do sięgnięcia po kolejny, czyli "Pachana", który na szczęście ma się ukazać latem tego roku. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem i czekam na dalsze losy Igora, a po przeczytaniu tej książki jestem pewna, że autorka jeszcze nie jednym mnie zaskoczy! Moja ocena to 10/10.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2022-03-23
zakochanawksiazk
Przekroczenie granic doprowadziło do zdarzeń, które Marta chciałaby wymazać z pamięci. Jednak przelana krew nie daje o sobie zapomnieć. Dziewczyna...
Ada na pozór wiedzie szczęśliwe życie. Ma satysfakcjonującą pracę, pasję i narzeczonego, który robi karierę w policji. Gdy w miasteczku spada pierwszy...