Okładka książki - Lekarka z Galveston

Lekarka z Galveston

Rzadko zaczynam pisanie recenzji od tego co mnie rozczarowało, ale tutaj inaczej nie mogę. Nie wiem kto pisał blurb tej powieści ( macie w zapowiedzi recenzenckiej), ale odnoszę wrażenie, że osoba chyba nie do końca czytała tę książkę. Według opisu jest to "historia lekarki, która podczas wielkiego huraganu musi zmierzyć się ze sceptycznymi mieszkańcami pewnego miasteczka '. I tego oczekiwałam. A tutaj huragan pojawił się dopiero na samiutkim końcu książki, a bohaterka zajęta była zgoła czymś innym, a nie przekonywaniem sceptycznych mieszkańców.

Mimo tej nieścisłości jest to świetna książka, którą z czystym sumieniem mogę polecić. Tucia, samotna matka, aby spłacić długi zaciąga się do medycznej trupy, podróżującej po miasteczka, robiącej przedstawienie i " wciskającej nieświadomym ludziom "lekarstwa" ( tak, celowo użyłam apostrofu) na różne dolegliwości. Tym samym od nadziei na lepsze, trafia do piekła. Warta akcja, ciągle coś się dzieje sprawiają, że powieść czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem.

Miłośników medycyny z pewnością zainteresują poruszane tematy. Mamy tutaj wątek choroby psychicznej: trichotillomani, gigantyzmu czy zespołu Downa. Szczególnie ten ostatni jest bardzo ciekawy, ponieważ dotyczy dziecka oraz pokazuje podejście do tego schorzenia w ówczesnych czasach. Jeśli dodać, że autorka książki jest pielęgniarką to otrzymujemy świetne i solidne przedstawienie tematu.

Świetny rys historyczny, który odsłania ówczesne konwenanse, a do tego sceptyczne podejście i trudności, jakie musiały pokonywać kobiety lekarki jest swego rodzaju kropką nad i.

Książka pokazuje też wartość przyjaźni, motyw matki czy walki z przeciwnościami losu.

Także jeśli lubicie książki, które dzieją się dawniej. Cenicie powieści poruszające wątki medyczne to jest szansa, że i Wam ta książka może się spodobać.

Informacje dodatkowe o Lekarka z Galveston:

Kup książkę Lekarka z Galveston

Sekret Pielęgniarki
Amanda Skenandore0
Okładka ksiązki - Sekret Pielęgniarki

Bellevue - pierwsza szkoła dla pielęgniarek w Stanach Zjednoczonych ceni sobie dyscyplinę, intelekt oraz nieposzlakowaną moralność, a w jej murach przebywać...