💔💔💔Recenzja przedpremierowa 💔💔💔
Premiera 02.10.2021
"LEKCJA HISZPAŃSKIEGO 2" - ALEKSANDRA PAKUŁA
Nowe życie. Walka o samą siebie. Walka o córkę. Nowi znajomi z którymi można robić wszystko. Miłość, która tworzy się powoli i sama nie zdaje sobie z tego sprawy.
Adrianna, kobieta która przeszła przez piekło. Upokarzana i bita, straciła wiarę wiarę siebie. Powoli ją odbudowuje i stara się wrócić do żywych. Stara się znowu być szczęśliwa i uśmiechnięta. Niestety jej radość nie trwa długo. Może stracić córkę. Ma chwile zawahania ale walczy bo to ona jest sensem jej istnienia. Dla niej jest w stanie podjąć każdą walkę i wskoczyć za nią w ogień.
To niebywale odważna kobieta. Bo tylko takie osoby stać na uwolnienie się spod skrzydeł tyrana. Jest silna i niezależna. Pomimo, że na każdym kroku jej były, podstawia jej nogę, to ona się nie poddaje. Coraz bardziej pokazuje swój zadziorny charakter i nieugięta wolę.
Maks, małolat, który miejscami tak się zachowuje ale stara się być odpowiedzialny. Chce dać jej poczucie bezpieczeństwa. Na każdym kroku udowadnia jej jaką jest piękna i niezależna. Nigdy nie robi czegoś w brew jej woli. Czasami zachowuje dziecinnie ale głównie jego zachowanie przypomina dojrzałego faceta. Który dba nie tylko o siebie ale także o innych.
Kiedy dowiaduje się prawdy, nie ucieka wręcz przeciwnie trwa przy niej i daje jej wielkie zrozumienie.
Pomimo, że je młodszy to traktuje ją tak jak zasługuje na to każdą kobieta. Sprawia, że czuje się wyjątkowa i pożądana.
Łączy ich głównie namiętność ale także wielkie wsparcie. Dużo rozmawiają i spędzają wiele czasu. Każde ich spotkanie jest przepełnione ciętym humorem ale także czułością. Tych dwoje jest dla siebie odskocznią ale to jak o siebie dbają i zawsze starają się pomóc, powoduje, że miłość to tylko kwestia czasu.
Autorka poruszą bardzo ważny i trudny temat. Przemoc. Nie zasługuje na nią nikt i nigdy nie powinna mieć miejsca. Autorka opisuje życie kobiety, która to przeżyła i stara się żyć dalej. Od zamkniętej i zniszczonej kobiety zmienia się w radosną i szczęśliwszą. Ale blizny nie tylko fizyczne ale przede wszystkim psychiczne zostaną na zawsze. A cała batalia z byłym mężem wszelkie raniące rozmowy I spotkania, sprowadzają ją na skraj emocjolany.
Autorka pokazuje, że życie takiej osoby jest straszne i ciężkie do wyobrażenia. Niestety ukazuje dramat nie jednej kobiety.
Książka jest pełna emocji i skrajnych uczuć. W jednej chwili czuje wielką radość i dumę z przemiany Adrianny. Cieszę razem z nią. Śmieje się. A w drugiej chwili jestem pełna złości i aż trzęsłam się ze złości, kiedy jej pożal się Boże, były mąż stawał na jej drodze. Miałam ochote go udusić.
Historia pokazuje jak ukochana osoba jest w stanie zniszczyć drugiego człowieka. Jak z pieknej i niezależnej kobiety zmienia się w wrak człowieka. Jak trzeba być wlaniętym, żeby tak kogoś traktować.
Pokazuje także ogromną walkę i siłę jaką posiada taka osoba, chcąca żyć tak jak dawniej a przede wszystkim walczącą o lepsze jutro nie tylko dla siebie ale także dla dzieci.
Pokazuje też, że każdy z nas jest wyjątkowy i piękny. Nikt nie ma prawa nam tego odbierać. Nikt.
Było wiele momentów przez które łamałam się i płakałam. To co ona przeszła było okropne. Ale jej uśmiech i zadziorny charakter, sprawiał, że moje serce rosło i łaknęło widzieć tylko taką wersję. A jej wsparcie w rodzinie, to jak była wspierana i kochana jest nieocenione. Było też zabawnie. Książka zawiera wiele ciętych rozmów i przezabawnych wypowiedzi.
A jedzenie i gotowanie to istny rarytas. Wszystko jest opisane z taką pasją, że nie można się oderwać od tego. Czasami miałam ochote skosztować tego wszystkiego, ale niestety pozostawało mi tylko marzenie.
Autorka stworzyła historię pełną bólu, strachu i budowaniu pewności siebie od nowa oraz o ciężkiej walce. Takie historie są ważne w naszym życiu. Otwierają oczy na pewne sprawy. Dzięki nim możemy wczuć się w życie osoby, która doświadczyła przemocy psychicznej i fizycznej. Możemy odczuć na sobie jej emocje. Możemy zobaczyć jak życie po takim piekle się zmienia. Każda nowa rzecz jest zarówno straszna ale i fascynują.
Kochani z całego serca polecam historię Adrianny, bo takie emocjonalne i trudne, są w stanie zostać na dłużej w sercach ale przede wszystkim otwierają oczy.
A autorka zasługuje na wielkie brawa, bo stworzenie tak ważnej historii i przedstawienie jej tak jak powinno to wielka sztuka. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom.
11/10💔
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-10-06
glinka_54_czyta
Jeszcze do wczoraj Karolina chciała pozbyć się łatki perfekcjonistki i powściągliwej 40-latki, której pewnych rzeczy nie wypada robić, i... zacząć żyć...
Życie niespełna trzydziestoletniej Adrianny wydaje się być usłane różami - niestety, do czasu. Po dramatycznym rozwodzie wyjeżdża z pięcioletnią...