"Lightlark" Alex Aster to powieść z gatunku młodzieżowego fantasy. Już na samym wstępie muszę zaznaczyć, że nie tego się spodziewałam i jestem bardzo rozczarowana. Owa powieść jest bardzo mocno zachwalana, moim zdaniem całkowicie niesłusznie. Jest ogromna ilość rewelacyjnych książek, dużo lepszych od tej a mających dużo gorsze opinie. Nie mogę przeboleć niedociągnięć znajdujących się w tej książce.
Zacznijmy jednak od początku. Bohaterowie. Całkowicie źle zostali zbudowani. Nie można było ich nawet polubić. Tym bardziej trudno rozgryźć ich motywy postępowania. Już nie wspominam o końcowej scenie, która była dla mnie totalnie pisana na wyrost i nielogiczna. Do tego momentu jeszcze książka mi się podobała, ale po tym co zrobiła autorka no już nie mogłam patrzeć na nią tak samo. To było takie totalnie pisane na siłę i sztucznę. Wyglądało to jakby autorka specjalnie chciała napisać dokładnie tą scenę, ale nie wiedziała jak się za nią zabrać.
Jednak mimo wszystko to bardzo ciekawy pomysł na książkę! Wykonanie pomijając to co napisałam wyżej też w miarę trzyma poziom, chociaż uważam, że można byłoby to napisać lepiej.
Czytając tą powieść trochę nasuwał mi się "Caraval", który jest dużo lepiej napisany i zachęcam! Jednak można w książce również odnaleźć inspirację innymi powieściami, które czytałam, ale nie będę ich tu przywoływać.
Podsumowując książka nie jest najgorsza, ale ostatnie strony zniszczyły mi całkowicie zdanie o tej powieści. Gdyby nie były pisane tak na siłę to powieść naprawdę ma bardzo duży potencjał i przyjemnie się czyta. Styl autorki jest naprawdę w porządku. Nie podobało mi się szczególnie wykonanie i wspominane już kilkukrotnie niedociągnięcia, bardzo rzucające się w oczy.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2022-09-28
Tytuł oryginału: Lightlark
Tłumaczenie: Zuzanna Byczek
Roksana
Kontynuacja buzującego emocjami bestsellera ,,New York Timesa" - serii Lightlark! Brutalna bitwa się skończyła. Isla już wie, że posiadła moc, która...
Nowy Jork jak ze snów... Dwudziestosiedmioletnia Elle staje przed życiową szansą: ma napisać scenariusz do filmu, którego akcja rozgrywa się w Nowym...