Okładka książki - List do Mikołaja

List do Mikołaja

"Piszę list do Świętego Mikołaja. Już jutro mikołajki, to ostatnia szansa, aby mu przekazać, gdzie nas w tym roku szukać."

Choć okres bożonarodzeniowy już dawno za nami i wiosna rozgościła się na dobre, wciąż dobrze sięgać po zimowe powieści, zwłaszcza takie, które otulają niczym kocyk. Taki właśnie jest "List do Mikołaja" Anne Marie. To ciepła i klimatyczna historia, po której przeczytaniu uśmiecham się sama do siebie, a moje serce bije szybko w uniesieniu. Mimo swojej niewielkiej objętości nie mogę powiedzieć, by ta książka była za krótka. Jest właśnie taka, jaka być powinna, w sam raz.

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że było to moje pierwsze spotkanie z tą autorką i muszę przyznać, że bardzo udane. Książka zachwyciła mnie buzującymi w niej emocjami oraz językiem, nie jakoś szczególnie wydumanym, ale też i nie zbyt prostym, który świadczyłby o braku odpowiedniego warsztatu literackiego. Nie będę ukrywać, że przeczytałam tę powieść z prawdziwą przyjemnością. Jeszcze na chwilę przeniosłam się do grudnia, okresu przedświątecznego, który okazał się niezwykle znaczący dla bohaterów tej historii. To właśnie wtedy miały miejsce trudne dla Asi i Kasi wydarzenia, ale również w tym czasie ich życie zmieniło się na lepsze.

Czasem tak jest, że trudne dla nas momenty nieoczekiwanie przynoszą nam więcej dobra niż zła. Przecież żeby coś się zaczęło, coś innego musi się skończyć. Niestety zdarza się, że uparcie tkwimy w niekorzystnej dla nas rzeczywistości, tylko dlatego, że obawiamy się tego, co przyniesie nam niepewna przyszłość. Właśnie w takich sytuacjach z pomocą przychodzi los, nieprzypadkowo stawiając na naszej drodze ludzi, gotowych podać nam pomocną dłoń. Co więcej, w ten sposób ratujemy nie tylko siebie, ale również naszego opiekuna, który być może właśnie w tej chwili potrzebował poczuć się doceniony.

"List do Mikołaja" to piękna opowieść niosąca nadzieję, że nawet po najgorszej burzy wychodzi słońce. Nie warto zatracać się w rozpaczy; owszem, należy przeżyć żałobę, dać sobie czas na ustabilizowanie emocji, jednak życie toczy się dalej i nie będzie na nas czekać w nieskończoność. To ważne, byśmy umieli zdać sobie z tego sprawę w odpowiedniej chwili. Przez nasze nierozważne zachowanie, zatracanie się w bólu i podsycanie negatywnych uczuć, możemy stracić coś najcenniejszego. Niestety nic nie jest dane nam na zawsze, o wszystko trzeba nieustannie dbać.

Choć aura za oknem nie nastraja do czytania zimowych powieści, zupełnie nie przeszkadzało mi to w odbiorze "Listu do Mikołaja". Dobrze napisana historia pozwala przenieść się w czasie bez względu na warunki atmosferyczne.

Moja ocena 8/10.

Kup książkę List do Mikołaja

Modus Operandi
Anne Marie 0
Okładka ksiązki - Modus Operandi

Przeszłość upomni się o ciebie w momencie, gdy zaczniesz o niej zapominać Lena doskonale wie, jak powinna wyglądać jej przyszłość. Na Uniwersytecie w...

Biegacz
Anne Marie0
Okładka ksiązki - Biegacz

Czy dasz się porwać zakazanym uczuciom? Mateusz to wschodząca gwiazda futbolu amerykańskiego. Pewny siebie, charyzmatyczny i przystojny, z łatwością zdobył...