Najbardziej zaskakująca fabuła książki w stosunku do opisu z tyłu!
Główną bohaterkę- Lexy Shaw poznajemy na rozstaju dróg- w krótkim czasie traci dwie bliskie osoby- matkę Isobel oraz jej opiekunkę sprzed lat Ursulę. Szybko okazuje się, ze ta druga przepisała jej nie mały spadek. Podczas porządkowania rzeczy Ursuli, Lexy napotyka na tajemniczy list. List z przeszłości. Młoda Brytyjka wyrusza w podróż do Malawi w poszukiwaniu swoich korzeni. Musi jednak pamiętać, że tajemnice nie bez powodu są tajemnicami. Wkracza w świat intryg, kłamstw i wielkich pieniędzy. Ściąga na siebie poważne zagrożenie. Pytanie komu zależy na tym, żeby sekret nie wyszedł na światło dzienne? Czy odkryje swoje prawdziwe ,,ja”? Czy to napewno jest droga, którą chce podążyć? Historia jej rodziny jest bardzo zagmatwana. Dzięki nieustannemu dążeniu do celu, bohaterka przechodzi ogromną metamorfozę. Lexy stała się stanowcza i już nie pozwoliła innym rządzić swoim życiem. Przez dłuższy czas ta książka pozostawała dla mnie zagadką. Sam opis z tyłu zaintrygował mnie na tyle, że od razu kiedy wpadła w moje ręce, zaczęłam ją czytać z zapartym tchem. Po samym opisie wnioskowałam, że mogę mieć do czynienia ze spokojną powieścią rodzinną. Przyjemnie się zaskoczyłam! Wielkim plusem powieści jest doskonale przemyślana i dopracowana fabuła, choć niezwykle wielowątkowa. Chwilami przytłacza ilość postaci, ale przy odpowiednim skupieniu łatwo wczytamy się w historie każdej z nich. Oprócz zauroczenia losami głównej bohaterki i jej rodziny, pojawiają się również chwile grozy, kiedy znajduje się ona w niebezpieczeństwie. Jedna wyjaśniana zagadka ujawniała kolejne, dzięki czemu książkę czytałam z ogromnym zaciekawieniem. Tam, gdzie dopatrywałam się końca przygody, ona dopiero się zaczynała, nabierając rozpędu z każdym kolejnym rozdziałem! List z przeszłości przypadnie do gustu miłośnikom nieszablonowych fabuł, bo ciężko przypisać go do konkretnego gatunku. Myślę, że właśnie dlatego z pozoru lekka opowieść, z każdą kolejną stroną przybiera nową, coraz ciekawszą postać. Będę z niecierpliwością czekać na kolejne powieści Mairi Wilson!
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2017-09-22