Cześć wszystkim🤗 Mam do Was szybkie pytanko: czytaliście kiedyś kryminał w którym detektywami są dzieci? Ja nigdy, dlatego byłam zaskoczona tym co przeczytałam w książce Jennie Godfrey pod tytułem "Lista podejrzanych spraw". Autorka przenosi nas do roku 1979. W Yorkshire trwa obawa a zarazem obława na Rozpruwacza, który to miasto terroryzuje. Miv i Sharon to przyjaciółki, które zakładają klub detektywistyczny i postanawiają znaleźć seryjnego mordercę. Miv dzięki temu chcę również załatwić kilka swoich spraw i zostać tu gdzie jest. W celu znalezienia sprawcy dziewczynki postanawiają stworzyć listę podejrzanych spraw na podstawie obserwacji swojego otoczenia. Jednak szybko się okaże, że ich śledztwo pójdzie znacznie głębiej i odkryją tajemnice o których dorośli nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć. Muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczona tą książką. Wciągnęła mnie bez reszty i strona po stronie czekałam co dalej. Autorka wie jak budować napięcie. Świat pokazany z dziecięcej perspektywy tylko z wierzchu jest naiwny bo już niestety dorosłość taka nie jest. To opowieść o przyjaźni, rodzinie ale i o trudniejszych sprawach takich jak morderstwa, strata, dyskryminacja czy tajemnice dorosłości. Ale jest też nadzieja i to najważniejsze. Gratuluję bardzo udanego debiutu.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2025-07-18
Tytuł oryginału: The list of suspicious things
zainspirowanawku