Okładka książki - Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Każda z nas ma w sobie coś w łobuziary. Może nawet o tym nie wie, ale po przeczytaniu tej lektury znajdzie wiele takich cech. A Ty z która łobuziarą literacką się utożsamiasz?

Sylwia Chutnik w najnowszej lekturze zabiera nas w literacką podróż, w której poznamy bliżej bohaterki, które zasługują na miano Łobuziarek. Autorka przedstawia trzydzieści bohaterek, w układzie alfabetycznym. Kogo mamy w tym zestawieniu? Jest Alicja z krainy czarów, oczywiście Ania Shirley, nie może zabraknąć Majki Skowron, wspominamy Lottę, Pollyannę, Pchłę Szachrajkę i Pippi. I wiele innych ciekawych i godnych zainteresowania postaci. Jakie one są? Szalone i odważne, niegrzeczne i pyskate, roztrzepane i niezależne. Każda z nich stara się iść swoją obraną drogą, niczym się nie zrażając przy okazji. Są sobą, nikogo nie udają i nie naśladują. To niegrzeczne indywidualistki, które zasługują na miano literackich Łobuziar.

Autorka w bardzo interesujący i ciekawy sposób przedstawia bohaterki. Każdej z nich poświęca kilka stron, okraszonych kolorowymi obrazkami i ciekawymi cytatami z każdej powieści. Dzięki temu nie można się nudzić, otrzymujemy kwintesencję informacji o każdej bohaterce. A na deser, każda łobuziara zachęca do zabawy, pokazuje, jak można stać się taką łobuziarą. Tylko ostrożnie z tymi zabawami, aby wszystkie grzeczne dziewczynki nie dołączyły do grona tych niegrzecznych.

Nie można nie wspomnieć, że książka jest pięknie wydana, w twardej i kolorowej okładce. A w środku również mnóstwo ilustracji, w chmurkach i ramkach wiele inspirujących i charakteryzujących każdą łobuziarę cytatów.  Wspaniała lektura, dla czytelnika w każdym wieku, dla młodego i trochę starszego. Ja się świetnie przy niej bawiłam, wróciłam wspomnieniami do pięknych chwil u boku ulubionych bohaterek. Aż zatęskniłam za niektórymi historiami i postanowiłam do nich wrócić.

Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie to lektura, jakiej jeszcze nie było. Pomysł znakomity, wielkie zaangażowanie autorki w przygotowanie tego kalejdoskopu postaci. Mnóstwo ciekawych informacji w jednym zbiorze. To zachęcająca opowieść do sięgnięcia po jeszcze więcej. Autorka tylko zaintrygowała i dała namiastkę każdej łobuziary. Aby poznać dobrze każdą z nich, wystarczy sięgnąć po trzydzieści opowieści, z zadziornymi buntowniczkami w roli głównej.

Ta książka to znakomity prezent pod choinkę. Jestem pewna, że osoba obdarowana będzie zadowolona, nie zawsze ma się okazję otrzymać taki kalejdoskop postaci do naśladowania, w jednym zestawieniu. Zabawa z bohaterkami jest nietuzinkowa, pełna emocji i bez chwili wytchnienia. Jedno jest pewne, po tej lekturze nigdy już nie będziesz grzeczna!

Polecam, godna zainteresowania!

Dodał/a opinię: Małgosia Brzeska

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 8 lat

Zobacz opinie o książce Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Kup książkę Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

A cóż jest warta książka - pomyślała Alicja - w której nie ma rozmów ani obrazków?""Alicja w krainie czarów".

Więcej cytatów z tej książki

W krainie czarów
Sylwia Chutnik0
Okładka ksiązki - W krainie czarów

Kątem oka widzę kadr, zielono i coś pomarańczowego obok. Działka. Leżak. Widoczki. On. Brakujący widok w moim życiu. Jestem jak Alicja. Tylko z deficytem...

Kobiety, które walczą. Rozmowy z zawodniczkami sportów walki
Sylwia Chutnik0
Okładka ksiązki - Kobiety, które walczą. Rozmowy z zawodniczkami sportów walki

Liczy się tylko numer 1! Kobiety, które walczą to seria niezwykłych wywiadów przeprowadzonych przez Sylwię Chutnik z kobietami, które...