To już 7 tom przygód Lottie, nastolatki, która zazwyczaj wpada w kłopoty i na którą dramy spadają niczym liście z drzew na jesień. Tym razem wredne dziewczyny przekroczyły wszelkie granice kradnąc im przyjaciółkę, oczywiście Lottie nie mogła tak tego zostawić :) Co doprowadza do bitwy na rapowanie (nie możecie tego przegapić).
Czym ta książka się wyróżnia? Jest napisana w formie pamiętnika, a czasem też okraszona rysunkami (ta patyczakowata kreska z okładki będzie też w środku). To książka która rozśmieszy nawet największych smutasów, bo niektóre z sytuacji są tak absurdalne, że nie sposób nie wybuchnąć śmiechem. Książka jest dla dzieci od 9 roku życia, ale i starsze pociechy z chęcią po nią sięgną (uwierzcie mi, przetestowane na 14 latce).
Jeśli więc znacie osobę która zawsze zalicza wpadki, to ją ochlapie woda z kałuży, chlapnie coś o kimś kto stoi s tyłu lub wyleje na swoją najlepszą sukienkę sok na 5 minut przed dyskoteką to pomnóżcie to przez 3 i taka właśnie jest Lottie. Z drugiej strony zawsze jest sobą, jest empatyczna, jej przyjaciółki zawsze mogą na nią liczyć no i nigdy się przy niej nie nudzą.
Autorka z wyczuciem porusza nastoletnie dramy, pisząc o nich z humorem i lekkością.
To świetna lekka rozrywka, pokazująca że każdy czasem daje plamę, ważne jednak by się podnieść i iść dalej.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-09-24
Diana Wiszniewska
Witajcie w świecie Lottie Brooks - córki, siostry (jeśli to czytasz, Toby, to już nie żyjesz!), przyjaciółki i specjalistki od... żenady. W końcu nadeszło...
Lottie ma 11 lat i 9 miesięcy i jej życie oficjalnie się skończyło. Najlepsza przyjaciółka wyjechała, Instagram pokazuje tylko 13 obserwatorów, a Lottie...