Okładka książki - Love on the Brain. Gdy miłość uderza do głowy

Love on the Brain. Gdy miłość uderza do głowy

Bee to pozytywnie zakręcona neurobiolożka, a także ogromna fanka Marii Curie. Kiedy otrzymuje możliwość kierowania ważnym projektem w NASA, zgadza się bez wahania. Szkopuł tkwi w tym, że będzie musiała dzielić posadę z Levim, który jeszcze w czasach doktoranckich przejawiał wyraźną niechęć do jej osoby. Jak kobieta poradzi sobie na nowym stanowisku? Czy będzie w stanie udowodnić, że płeć w tym Zawodzie nie ma znaczenia? I jaki tak naprawdę okaże się Levi?

Druga przeczytana przeze mnie książka Hazelwood okazała się… w większej mierze kalką pierwszej. Autorka powiela schematy z „The love hypothesis” i z reguły w takim zabiegu nie ma nic złego. W końcu nie ma to, jak powiew świeżości połączony z kliszą. Niestety autorka po raz kolejny przedstawia nam Olive i Adama, z tym, że w innej dziedzinie nauki i okolicznościach. Choć w żadnym razie nie jest to podobna historia, niektóre rzeczy są tak bliźniacze, że aż momentami nudne i przewidywalne.

Tak jak w poprzedniej historii autorka porusza temat braku równouprawnienia w niektórych dziedzinach. Widać natomiast, że w „Love on The Brain” ma on zdecydowanie większy wydźwięk. Dzieje się tak ze sprawą większej ilości powiązanych z nim scen, zdecydowanie bardziej świadomej głównej bohaterce i nawiązaniu do naszej noblistki.

Nie brakuje tu pikantnych scen, które idąc w parze z urokliwą relacją głównej pary wywołują motyle w brzuchu i szeroki uśmiech. Przedstawiony romans zapewnił mi to, czego brakowało w historii Adama oraz Olive – wspólnych scen ściśle związanych z nauką. Obserwujemy, jak Levi realnie wspiera swoją współpracownicę i staje za nią murem, gdy seksistowskie otoczenie usiłuje ją stłamsić.

Choć trochę zawiodłam się na tej książce, to nie da się ukryć, że jest ona lekka, Zabawna i Urocza. Hazelwood nie próbuje na siłę nadać jej głębi, ale też nie daje nam do bólu przerysowanej historii o niczym. Za to dostarcza odmóżdżającą rozrywkę, W której wszystkie elementy dawkowane są „ze smakiem”.

Informacje dodatkowe o Love on the Brain. Gdy miłość uderza do głowy:

Kup książkę Love on the Brain. Gdy miłość uderza do głowy

Nienawidzę, że cię kocham
Ali Hazelwood0
Okładka ksiązki - Nienawidzę, że cię kocham

Trzy krótkie nowele Ali Hazelwood, autorki The Love Hypothesis, światowego bestsellera i fenomenu TikToka. Po raz pierwszy w formie książkowej i ze specjalnym...

Szach-mat
Ali Hazelwood0
Okładka ksiązki - Szach-mat

Zdobywczyni nagrody Goodreads w kategorii Young Adult za 2023 rok   Cudownie przezabawny debiut young adult bestsellerowej autorki The Love Hypothesis     Rywale...