Okładka książki - Love, style, life

Love, style, life

Love x Style x Life Garance Doré to książka, którą wypada mieć. Przynajmniej tak wmawiają nam blogerki, Instagram i kobieca kolorowa prasa. Kusiło mnie bardzo, żeby kupić tę przepięknie wydaną książkę, zwłaszcza że wygrałam w pewnym konkursie cudowny notatniko-szkicownik wydany przez autorkę, ale nie uległam. Los bywa jednak przewrotny, bo dostałam Love x Style x Life w prezencie. Kim jest autorka? Garance Doré (a właściwie Miriline Fiori, pochodząca z Korsyki córka Włocha i Berberyjki, to ikona stylu, nazywana przez New York Timesa "strażniczka wszelkiego stylu". To prawdziwa kobieta renesansu - jest ilustratorką (muszę przyznać, że to właśnie jej oryginalne rysunki zrobiły na mnie największe wrażenie), fotografką i założycielką odwiedzanego przez miliony fanów bloga. Poza tym publikuje w amerykańskim, brytyjskim i paryskim Vogue, New York Times'ie, Elle. Nieźle. Jej życie toczy się między Paryżem i Nowym Jorkiem i właśnie tym dwóm miastom poświęca wiele uwagi w swojej książce - mieszkańcom, stylowi, zwyczajom, różnicom i podobieństwom. Ponieważ mam słabość do poradników o francuskim stylu, nie byłam zawiedziona. Cała książka zbudowana jest wokół samej Garance - jej życiu, rodzinie, młodości, pracy, znajomym i perypetiach z mężczyznami. Książkę czyta się tak szybko, jak to tylko możliwe: styl pisania pani Doré jest prosty i lekki jak piórko, a w książce nie brakuje zdjęć, cytatów, wywiadów, ilustracji. Czasami jest zabawnie, niekiedy irytująco (miałam wrażenie, że autorka na siłę stara się być zabawniejsza niż jest naprawdę), a nieraz (jak we fragmentach o Paryżu i Nowym Jorku) całkiem ciekawie. Książka jest prawdziwą ozdobą mojej biblioteczki, ale na pewno nie zaliczę jej do swoich ulubieńców. Trudno, czasem tak po prostu bywa.

Informacje dodatkowe o Love, style, life:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-11-04
Kategoria: Inne
ISBN: 97883240-3518-2
Dodał/a opinię: Sweetcoala

Zobacz opinie o książce Love, style, life

Kup książkę Love, style, life