Okładka książki - Madame Matisse

Madame Matisse

Ta powieść to literatura piękna na najwyższym poziomie. “Madame Matisse”, fabularyzowana biografia słynnego malarza Henriego Matisse’a oraz kobiet, które w dużym stopniu wpłynęły na jego twórczość. Sophie Haydock stworzyła niezwykłe literackie dzieło, będące ucztą dla każdego, kto uwielbia zatracić się w wielowątkowych historiach, świecie sztuki, intrygach, pasjach i zazdrościach.

To opowieść o trzech kobietach splecionych z życiem malarza, Henriego Matisse’a. Amélie, to oddana żona, która przez dekady walczy o miłość i lojalność męża-artysty. Lidia jest uchodźczynią, która odnajduje sens i cel w cieniu jego geniuszu, stając się częścią jego rodziny. Z kolei Marguerite, córka Matisse’a, znajduje się gdzieś pomiędzy między uczuciami do ojca i lojalnością wobec matki. To nie tylko powieść o wielkich namiętnościach i sztuce, ale też o wpływie świata zdominowanego przez mężczyzn na rolę kobiet w ówczesnych czasach. Główna akcja powieści osadzona jest w latach 30. i 40. XX wieku na francuskiej Riwierze, gdzie sztuka łączyła się ze zdradami, namiętnościami i indywidualizmem członków artystycznej bohemy.

Zachwycam się sposobem, w jaki autorka przelała na papier losy malarza, jego żony, córki oraz muzy. Każda z ich historii jest pełna pasji, zaangażowania, oddania, uwielbienia, rywalizacji, poświęceń, a co za tym idzie — emocji.

Oczarowała mnie ta klimatyczna, wielopłaszczyznowa powieść. Pokazuje ona, do czego mogą doprowadzić poświęcenie własnego życia i pasji dla realizacji artystycznych marzeń ukochanej osoby, której postrzeganie świata widziane jest przez pryzmat artystycznego spojrzenia i z perspektywy różowych okularów. Po tej lekturze nasuwa mi się wniosek, że że samo obcowanie z człowiekiem, dla którego miłość do sztuki jest tą najprawdziwszą, bezwarunkową, niezmienną i jedyną, może okazać się karkołomnym zadaniem dla osoby poświęcającej całą siebie dla nie swoich idei.

Można powiedzieć, że wszystkiemu winne w historii Matisse’a oraz “jego” kobiet są miłość i sztuka, które tylko pozornie stanowiły jedność, a w rzeczywistości zawsze ze sobą konkurowały.

Świetna powieść, której warto poświęcić więcej uwagi. Sophie Haydock z niezwykłą precyzją i dbałością o szczegóły przeniosła na karty tej książki tę część biografii malarza, która pokazuje nierozerwalny wpływ Amélie, Margeurite i Lidii na jego artystyczne działania i zachowane dziedzictwo.

Informacje dodatkowe o Madame Matisse:

Kup książkę Madame Matisse

Cztery muzy
Sophie Haydock0
Okładka ksiązki - Cztery muzy

Każdy obraz opowiada jakąś historię, ale gdyby tylko kobiety z portretów mogły przemówić... Cztery muzy. Cztery nieopowiedziane historie. Nowość w Serii...