Ceremonia parzenia herbaty...
Dla wielu z nas to wrzucenie łyżeczki liści lub woreczka do kubka i zalanie wrzątkiem.
Do niedawna sama tak robiłam, aż któregoś dnia córka wciągnęła się w tematykę herbat, ich czasu zaparzania, jakości, rodzaju, temperatury wody.
Do tego stopnia, że zakupiliśmy dzbanek z możliwością regulacji temperatury wody, ponoć to ważna sprawa w całym procesie. Do tego niezliczoną ilość przeróżnych herbat i akcesorii.
Tak w niej narodziła się pasja do eksperymentowania, a ja korzystam na kosztowaniu.
"Mądrość herbaty" to książka, która bardzo mnie zaciekawiła i pomyślałam, że może być pomocna w odkrywaniu tajników japońskiej ceremonii.
Autorka przedstawia nam piętnaście lekcji o szczęściu, które wyniosła z dwudziestopięcioletniej praktyki parzenia tradycyjnej japońskiej herbaty.
Zabiera nas w świat, gdzie picie herbaty to delektowanie się nią, wychwytywanie nutek smakowych, czerpanie przyjemności z całego procesu jej przygotowywania.
Ktoś może powiedzieć nie mam na to czasu i oczywiście, że jest to zrozumiałe.
Dla mnie to czas tylko z córką kiedy patrzę jak wielką jej to sprawia przyjemność, taki nasz babski czas.
Bo kiedy jak nie teraz🙂
Chajin💝
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-09-28
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 240
Dodał/a opinię:
Lukasz Turków