Okładka książki - Magia kotów.

Magia kotów.

Bardzo lubię koty i zawsze staram się sięgać po książki ich dotyczące, a muszę przyznać, że mam ich już dość spory zbiór. Lecz ciągle mi mało i cieszę się, że miałam okazję przeczytać również i tę książkę.
"Magia kotów" Barbary Sieradzan to książka ciekawa, w której znajdziemy nie tylko znane nam informacje dotyczące mruczących futrzaków, ale wiele innych ciekawostek.
I chociaż większość informacji jest dość powszechnie znana, to i tu znajdziemy coś, co nawet potrafi zaskoczyć niejednego kociarza.
W moim domu koty były od zawsze, nawet nie potrafię policzyć ile ich przewinęło się przez te wszystkie lata, ich towarzystwo zawsze było mile widziane w mojej rodzinie. I chociaż lubię też psy i nawet miałam je również, to jednak koty są dla mnie najmilszymi stworzeniami domowymi i co więcej, tę miłość do kotów przekazałam chyba w genach swoim dzieciom a nawet wnukom...
Pewnie dlatego tę książkę czytaliśmy praktycznie wszyscy, przechodziła z rąk do rąk i chociaż najmłodsi nie potrafią jeszcze samodzielnie czytać, to wystarczyły im piękne kolorowe ilustracje i fotografie różnych gatunków kotów, które bardzo umilają również lekturę.

"Koty nie od zawsze były obecne w moim życiu. Żyły sobie gdzieś w pobliżu, tak jak żyją gawrony, jaszczurki czy inne zwierzęta, z którymi nie przychodzi nam do głowy wchodzić w bliższe relacje. W rodzinie, z której pochodzę, pojawiały się psy - były "czytelne", zrozumiałe i miłe - to było takie naturalne, że pragniemy ich towarzystwa."
"Nie miałam pojęcia, co robię, biorąc swojego pierwszego kota - całkowicie czarnego, któremu dałam na imię Klakier. Wzięłam go trochę z przekory - nie miałam wówczas żadnej wiedzy o kotach."
"Magia kotów" nie jest typowym poradnikiem o wychowywaniu kotów, zresztą kota się nie wychowuje, to raczej on wychowuje nas..., ale za to znajdziemy tu wiele innych i ciekawych porad, które możemy wypróbować ze swoim kotem. Oprócz tego jest też sporo "Kocich aforyzmów", opowieści o kotach w różnych częściach świata, jak są tam traktowane, jakie związane są z nimi przesądy i gdzie żyło (i żyje) się im najlepiej. Dowiemy się też jaki wpływ na koty miały religie, skąd wzięło się określenie "kocia muzyka" i jakie są porzekadła związane z kotami, a także jaki wpływ na charakter lub postrzeganie kota ma jego ubarwienie, są tu również baśnie, bajki i legendy o kotach.
I chociaż pewnie nigdy nie zgłębimy całej wiedzy na temat kotów, bo każdy z nich jest inny, ja jako typowa kociara mogę to potwierdzić, każdy mój kot zachowywał się inaczej i nic tego nie zmieni, nie da się tak kota "wytresować" jak psa, chociaż można wielu rzeczy go nauczyć lub chociaż wyrobić w nich pewne nawyki. Kot jest tajemniczy i zawsze chodzi swoimi drogami, dlatego pewnie wzbudza w nas fascynację.

"Sądzę, że ktoś, kto dobrze poznał naturę kota, nie może go nie podziwiać."

Książka bardzo ładnie wydana, jej lektura nie wymaga wzmożonej uwagi, więc nadaje się również dla dzieci.

Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za to, że mogłam zgłębić bardziej swoją wiedzę o kotach i ich magii.

Informacje dodatkowe o Magia kotów.:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-03-12
Kategoria: b.d
ISBN: 9788381519540
Dodał/a opinię: Myszka77

Zobacz opinie o książce Magia kotów.

Kup książkę Magia kotów.

Trudno mieć obojętny stosunek do kotów. Jest w nich coś tak niezwykłego, że albo nas poruszają i zachwycają, albo budzą w nas intensywnie negatywne skojarzenia.

Natura kota, jego osobowość i zmysły oczarowały mnie. Z zainteresowaniem zaczęłam obserwować, jak różne jest podejście ludzi do tych zwierząt, jak wiele jest sądów i przesądów, domniemań i konfabulacji. Wiele z nich jest zdecydowanie nieprawdziwych, ale jedno jest prawdą: zwierzęta te wzbudzają silne emocje.

Więcej cytatów z tej książki

Pies w domu. Instrukcja obsługi
Barbara Sieradzan0
Okładka ksiązki - Pies w domu. Instrukcja obsługi

Oto zwięzły, przejrzysty i zabawny poradnik dla osób, które debiutują w roli opiekunów psów. Może już w twoim domu pojawił się (lub wkrótce pojawi się)...

Kot w domu. Instrukcja obłsugi
Barbara Sieradzan0
Okładka ksiązki - Kot w domu. Instrukcja obłsugi

To nie jest poradnik o wychowywaniu kota. To jest książka o tym, jak go nie wychowywać, ponieważ wychowywanie tego czworonoga nie ma żadnego sensu. To...