*współpraca reklamowa*
Jak wiecie bardzo lubię od czasu do czasu sięgać po antologie, a te powiązane z fantasy to już szczególnie. Książka do mnie wołała właśnie tą fantastyką, ale też i tą cudowną okładką, a co ciekawe, już dawno, żaden tytuł nie wydał mi się tak adekwatny odnośnie do treści. To kolejna antologia, która bardzo mi się podobała, choć niektóre opowiadania nie do końca przypadły mi do gustu.
Magiczny Kompas zabiera nas w podróż nie tylko światach. Po świecie realnym, w którym możemy poczuć magię, spotkać pradawnych bogów, czy zetknąć się z demonami. Zabiera nas też w podróż po magicznych światach, odległych krainach, o których jeszcze nie słyszeliśmy. Spotkamy bohaterów z każdego zakamarka świata i będziemy patrzeć jak zmagają się z kolejnymi przeciwnościami losu, natykają się na kolejne zagrożenia czy tajemnice, i jak staczają te najcięższe walki z własnymi uczuciami.
Dwanaście autorów, dwanaście opowiadań, każde albo zabiera nas do innego świata, albo pozwala poznać nam inną mitologię czy inne wierzenie, jak pisałam na początku, tytuł tej antologii jest bardzo adekwatny, bo przeżywamy prawdziwą podróż po fantastycznym uniwersum, natykamy się na stwory, bogów, magię, o których dotąd mogliśmy nie słyszeć. Ja naprawdę jestem pod wrażeniem, głównie tego po jak wielu mitologiach się tutaj poruszałam, o niektórych to ja nawet nie słyszałam, a nawet jeśli pojawiły się te, które coś niecoś znam, to i tak znalazły się tutaj takie postacie, o których pojęcia nie miałam. Także lektura nie raz mnie zaskoczyła i to głównie pozytywnie.
Czytanie antologii to idealny moment by poznać nowych autorów, kilka autorek było mi już znanych i powiem szczerze, że na te opowiadania czekałam najbardziej, ale poznałam też nowe nazwiska, które zapadły mi w pamięć i których twórczość będę teraz obserwować. Jako, że to zbiór opowiadań, to też nie wszystkie mi się podobały, choć nie mogę powiedzieć czy wskazać, że coś było złe, po prostu nie przypadło mi do gustu, albo zostawiło mnie z mieszanymi uczuciami, ale mimo to każde z opowiadań, miało w sobie jakąś cząstkę magii, czasami dość niewielką ale jednak. Zdecydowana większość jednak mi się podobała, te historie były inne, takie moim zdaniem nietypowe, bardziej skupiające się na mitologiach czy dawnych wierzeniach, za co ode mnie ogromny plus.
Ta antologia jest wyjątkowa i moim zdaniem bardzo dobra, czytało mi się ją bardzo dobrze. Część opowiadań skradła moje serce i jestem niemal w pełni usatysfakcjonowana, część z nich moim zdaniem zasługuje na rozwiniecie, ale były też takie, o których pewnie szybko zapomnę. Zbór intrygujący i ciekawy, a sama książka dostarczy nie tylko rozrywki, ale pozwoli dowiedzieć się czegoś nowego. W mojej opinii to bardzo dobra antologia.
Wydawnictwo: Nie powiem
Data wydania: 2026-03-03
ISBN: b.d
Aleksandra Iwanek
Kiedy tygrysek zgubił się w dżungli, to właśnie małpka go odszukała. Z ysokich drzew łatwo jest obserwować okolicę!...
Cudowne grające książki przeniosą dziecko w świat bajkowych dźwięków! Każdy milusińskich będzie zachwycony taką interaktywną zabawą. Może śpiewać z Księżniczkami...